Vaihdevuodet

Vaihdevuodet alkavat kuumilla aalloilla. Vai alkavatko? Vaihdevuosien aikana paino nousee, eikö niin? Vaihdevuodet muuttavat naisen elämää monella tapaa mutta sen ei tarvitse olla hämmenyksen ja levottomuuden aikaa. Vaihdevuodet voivat olla sinulle mahdollisuus kokea loistavaa terveyttä ja runsasta onnellisuutta. Toisin kuin monet naiset uskovat, vaihdevuosista ei tarvitse kärsiä.

vaihdevuodet

Mitkä ovat vaihdevuodet?

Vaihdevuodet ovat naisille muutoksen aikaa, kun munasarjat vähentävät ja lakkaavat lopulta tuottamasta suuria määriä hormoneja. Myös munasolujen määrä vähenee ja lopulta munasarjat eivät enää vapauta munasoluja lainkaan.

Munasarjat varastoivat munasoluja ja tuottavat mm. estrogeeniä ja progesteronia. Estrogeeni säätelee kuinka keho varastoi ja ylläpitää kalsiumia verenkierrossa ja yhdessä progesteronin kanssa säätelee kuukautiskiertoa.

Milloin vaihdevuodet alkavat?

Menopaussin katsotaan olevan ’normaali’, kun se alkaa 45 ikävuoden jälkeen. Vaihdevuodet voivat kuitenkin alkaa myös aikaisemmin, kuten leikkaustoimenpiteen (esim. kohdunpoisto) tai munasarjojen vaurioitumisen (esim. kemoterapia) takia.

Riippumatta syystä vaihdevuosia, jotka alkavat ennen 45 vuoden ikää, kutsutaan aikaiseksi menopaussiksi. Menopaussi ennen 40 vuoden ikää, kutsutaan ennenaikaiseksi menopaussiksi.

Perimenopaussi

Ensimmäinen vaihe on perimenopaussi, joka alkaa jo ennen viimeisiä kuukautisia. Perimenopaussi voi alkaa jopa 8-10 vuotta ennen menopaussia, kun munasarjat hiljalleen vähentävät estrogeenin tuotantoa. Perimenopaussi kestää keskimäärin neljä vuotta mutta voi lyhyimmillään olla muutaman kuukauden.

Perimenopaussi kestää varsinaiseen menopaussiin asti, jolloin munasarjat lakkaavat munasolujen vapauttamisen. Viimesen 1-2 vuoden aikana estrogeenin tuotanto vähenee huomattavasti ja menopaussin oireet vahvistuvat. Kuukautiset voivat vielä jatkua ja raskaaksi voi vielä tulla tämän pitkän prosessin aikana.

Menopaussi

Menopaussi on vaihe, jossa kuukautiset ovat loppuneet, koska munasarjat tuottavat vain vähän estrogeeniä eivätkä enää vapauta munasoluja. Menopaussin diagnoosi tehdään, kun kuukautisia ei ole ollut 12 kuukauteen. Tämän aikana oireet yleensä voimistuvat.

Postmenopaussi

Vuosina menopaussin jälkeen oireet voivat helpottaa itsestään monella naisella. Matalempi estrogeenitaso kehossa altistaa naisten riskiä mm. osteoporoosiin ja sydänsairauksiin. Terveelliset elämäntavat ja itsestään huolehtiminen vähentävät riskiä ja helpottavat oireita.

Mitkä ovat vaihdevuosien oireet?

Kokemus vaihdevuosien oireista on yhtä moninainen kuin on naisiakin. Yhtä oikeaa vastausta ei ole ja eri naiset kokevat samat oireet eri tavoin. Vaihdevuosien oireita voivat olla:

  • epäsäännölliset tai runsaat kuukautiset
  • mielialavaihtelut ja ärtyneisyys
  • kuumat aallot
  • hikoilupuuskat
  • unihäiriöt ja väsymys
  • masentuneisuus
  • rintakivut ja sydämen tykytys
  • nivel ja lihaskivut
  • päänsärky
  • painonnousu
  • haluttomuus
  • hermostuneisuus
  • tuntohäiriöt käsissä ja jaloissa
  • hermostuneisuus
  • ummetus
  • virtsaamisvaivat ja -karkailu
  • muistin huononeminen

Vaikuttavatko vaihdevuosien myytit sinun terveyteesi?

Ei ole yllättävää, että vaihdevuosista kiertävät tarinat ja negatiiviset kokemukset vaikuttavat naisten kokemukseen jopa ennen menopaussin alkamista. Nämä yleensä yksinkertaistavat oireita ja vähättelevät hoitomahdollisuuksia ja hoitojen tehokkuutta.

Kaikki terveyteen liittyvä on yhteydessä kokonaisuuteen. Jos yksi osa on epätasapainossa, se vaikuttaa toiseen osaan. Kehomme tekee parhaansa yrittäessään pitää kokonaisuuttamme tasapainossa. Tarvitsemme kuitenkin usein apua epätasapainoisten kierteiden pysäyttämiseen, koska ne voivat nopeasti karata käsistä.

Vaihdevuosissa on haasteita mutta ne voi kohdata, kun ymmärtää omaa kehoaan ja hormonaalisia muutoksia, jotka tapahtuvat vaihdevuosien aikana. Ahdistavien oireiden ei tarvitse määritellä sinun kokemustasi vaihdevuosista vaan voit kokea ne erinomaisena terveytenä.

Mitä vaihdevuosille voi tehdä?

Vaihdevuosien aikana on tarjolla paljon erilaisia hoitoja. Holistinen lähestymistapa on pyrkiä tasapainoittaamaan itseään myllerryksen keskellä. Tiedolla ja taidolla vaihdevuodet voivat olla naisen parasta ikää.

Akupunktio ja akupainanta

Akupunktio on lempeä, luonnollinen, lääkkeetön ja tehokas tapa käsitellä ja hoitaa oireita. Akupunktio tasoittaa hormoonimylläköitä, vähentää kuumia aaltoja, ärtyneisyyttä ja unettomuutta sekä parantaa unen laatua.

Kätilö tuntee naisen intiimisti ja osaa auttaa, lohduttaa ja kannustaa sinua näkemään elämässäsi tapahtuvan muutoksen positiivisena asiana. Tule siis Kätilötalolle akupunktiohoitoon ja oppimaan, kuinka pärjäät itse vaihdevuosien oireiden kanssa.

Oikeanlainen liikunta

Lempeä liikunta on olennaista, kun haluat voimaantua ja kukoistaa vaihdevuosien aikana. Liian raskas treeni voi laukaista menopaussin, joten vanhetessa kannattaa liikuntaa harrastaa älykkäämmin eikä kovemmin.

Korsetti-treeni on lempeää mutta voimakasta treeniä keskivartalolle. Synnytys, istumatyö, huono ruokavalio ja painavat talvivaatteet kuormittavat keskivartaloa ja usean vuosikymmenen jälkeen jokapäivänen elämä on verottanut voimavaroja. Tule Kätilötalon kurssille muistuttamaan keskivartaloasi sisällä piilevistä voimistasi ja koe kuinka oikea liikunta helpottaa oireita.