Kätilötalon synnytysvalmennuksen toisella kerralla mama-valmennettava halusi antaa palatetta koskettamisesta. Hän oli valmennuksen alussa kertonut, ettei pidä siitä, että vieraat koskettaa yllättäen. Hän kertoi nyt, että olin edelliskerralla koskettanut häntä liian yllättäen ja hän koki sen epämiellyttävänä.

Minullahan on lempeät ja rakastavat kädet, ajattelin ensin ja kerron aina mitä käsilläni teen. Sitten pysähdyin pohtimaan. Kätilötyössä saa ja joutuu koskettamaan ihmisiä paikkoihin, jotka ovat kovin intiimejä: sisätutkimus, ulkotutkimus, katetrointi ja tipan laitto. Kätilötyössä muutoinkin olen naista fyysisesti lähellä: hieron, halaan ja painan kipua helpottavia pisteitä. Olemme samalla sekä oman että toisen yksityisalueen rajojen sisällä.

Useimmat naiset nauttivat koskettamisesta erityisesti loppuraskaudessa ja synnytyksessä, mutta eivät suinkaan kaikki. On varmasti moninaisia syitä tähän. Olipa syy mikä tahansa, naisen fyysistä koskemattomuutta on tärkeä kunnioittaa. Vaikka koskettajan mielestä tilanne olisi turvaisa ja rauhallinen. Tai vaikka koskettaja olisi luotettavien puolella kosketettavan mielestä.

Pohdin myös kuuntelun ymmärtämisen tärkeyttä. Sanat kertovat hyvin kapeasti, mitä ihminen tarkoittaa esimerkiksi kertoessaan, ettei pidä kosketuksesta. Silloin ymmärtämättömyyttään tekee väärin toista kohtaan.

Hankalinta on biologis-hormonaalinen ”jäätyminen” kehon reaktiona epämiellyttäviin tilanteisiin.
Jos toinen rentoutuu/jännittyy oman kosketuksen alla, on helppo päätellä, onko kosketus sopivaa. Mutta, jos reaktio onkin epäreaktio, se jää huomaamatta, vaikka olisi kuinka herkkä ja tarkkana lempeästä ja kuuntelevasta kosketuksesta. Ja koskettaja luulee lukevansa toista.

Toki koskettaminen on kommunikaatiota ja kosketettavan tulee kantaa vastuu omien rajojensa ilmaisusta. Mutta jos välitön reaktio on kovin epätyypillinen, mutta silti kehon normaali rektio, niin miten huomata se itsessään ja ilmaista se toiselle. Varsinkin synnytyksen keskellä, jossa on läsnä niin paljon muutakin huomiota vievää.

Koskettaminen on myös ihmisten välistä kemiaa. Jonkun kosketus on epämiellyttävää ja toisen rauhoittavaa. Kätilön kosketuksessa sairaalassa on rooli, asema ja valta, jotka asettavat koskettamisen eri asemaan kuin doulan tai kanssavaimon kosketus.

Nöyrästi pyysin anteeksi tahdittomuuttani. Näimme myös sen hyvän, mitä palautteesta seurasi: Hän pystyi kertomaan minulle asian. Yhdessä mietimme, miten tämä synnytyksessä on ehkä haasteena ja miten siihen parhaiten valmistautua. Ja minä sain jälleen oppia miten olla parempi kätilö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *