Kohdussa pienokaiset voivat asettua monenlaisiin asentoihin. Useimmiten he kuitenkin synnytykseen mennessä löytävät sen parhaimman, jossa on helpointa tehdä tarvittavat syntymäpyörähdykset äidin lantiossa.
Koska synnytyksessä olisi etua, että vauvan isoin osa syntyisi ensimmäisenä varmistaen mahtumisen, on ihminen vuosien saatossa keksinyt kaikenlaisia asentoja, liikkeitä ja toimenpiteitä kääntääkseen vauvan pään alaspäin.
Milloin perätila todetaan?
Joskus vauvat jäävätkin syystä jos toisesta köllöttelemään pylly alaspäin.
Tällaisia perätilavauvoja on synnytyshetkellä noin 3–4 %. Neuvolalääkärin käynnillä rv 34–35 selvitetään nimenomaan, onko vauva pää vai pylly edellä tulossa. Joilllekin perätila tulee täysin yllätyksenä, toiset ovat olleet siitä tietoisia jo pitkään.
Ja aina on niitä, joiden perätilaisuus selviää vasta synnytyshetkellä. Vauvat voivat pyörähdellä periaatteessa milloin vain perätilaan tai päätilaan, mutta mitä isompi vauva on, sitä todennäköisemmin hän pyöräyttää päänsä kohti maan vetovoimaa ja pysyy siinä.
Miksi vauva kääntyy perätilaan?
Syy perätilalle ei läheskään aina ole selvä. Yleisesti oletetaan, että kohdussa on liian vähän tai liian paljon tilaa liikkua. Syitä perätilaan voi olla ahdas lantio, istukan poikkeava paikka tai kohdun poikkeava rakenne, lapsiveden vähäinen tai runsas määrä, sikiön synnynnäinen poikkeavuus, lyhyt napanuora, monikkoraskaus tai äidin jännitteet kehossa.
Kiinalainen lääketiede on päätynyt johtopäätökseen, että kohtu on liian viileä, jolloin vauva ei asetu pää alaspäin. Siksi hoitona useimmiten on kohdun lämmitys. Tämä tapahtuu moksaamalla.
Perätilan kääntäminen moksaamalla
Moksaaminen tarkoittaa akupunktiopisteen BL 67 kuumentamista moksasikarilla, joka on artemisia vulgaris-kasvista kääritty. Se on turvallinen, yksinkertainen, kivuton, tehokas, halpa, itse tehtävissä ja hyvin siedetty hoitomuoto.
Hoidon (10 päivän kuuri) voi aloittaa raskausviikoilta 33 lähtien aina synnytyshetkeen asti. Samalla käynnillä kannattaa hoitaa myös muita vaivoja, koska perätilan käännöksen onnistuminen saattaa riippua niistä.
Esimerkiksi yhden raskaanaolevan pallean avaaminen sai sikiön pään asettumaan lantioon niin ettei sikiö päässyt pyörähtämään enää perätilaan. Toisen lantion lihakset olivat jumissa ja niiden avaus antoi vauvalle tilaa kääntyä.
Hoitoresepti on yleensä ennen raskausviikkoa 37: Moksaus 15 minuuttia kerran päivässä 5 päivää peräkkäin ja kahden päivän tauko ja uudet viisi päivää peräkkäin. Raskausviikon 37 jälkeen moksaus 15 minuuttia kahdesti päivässä ja 10 päivää putkeen.
Perätilavauvan kääntyminen
Usein sikiöt liikkuvat tovi moksauksen aloittamisesta. Kääntyminen ei yleensä tapahdu heti, vaan parin päivän sisällä. Kun vauva liikkuu kohdussa, hän voi yrittää kääntyä. Ainakin kääntyminen on mahdollista vauvan puolesta.
Tällöin äiti voi auttaa vauvansa kääntymistä asettumalla sopivaan rentoon asentoon, jossa vauvan kenties on helpointa kääntyä. Se voi olla konttausasento, hartiaseisonta tai vuoteella makoilua.
Kun vauva on kääntynyt, kannatta tehdä pitkä kävelylenkki ja syviä kyykkyjä, jotta pää kiinnittyisi lantioon, eikä enää pääsisi kääntymään.