Kolme näkyvää synnytystrendiä kietoutuvat toisiinsa: ensimmäinen trendi on ollut, ja tulee olemaan, synnytysyksiköiden sulkeminen ja jäljellejäävien kasvattaminen. Toinen trendi on synnyttää tahattomasti sairaalan ulkopuolella. Kolmas trendi on synnyttää suunnitellusti kotona kätilön kanssa tai yksin.

Synnytyssairaaloita lopetetaan

Viime vuoden pohjoismaisen perinataalitilaston mukaan Suomessa on lopetettu 5 synnytyssairaalaan 2006-2014 ja lisälopetuksia on tiedossa; mm. Porvoo 2016. Pohjoismaita verratessa meiltä on lopetettu paljon synnytysyksiköitä jo nyt ja olemme keskikastia 1 sairaala 1000 synnyttäjää kohti.

Helsingin Sanomat otsikoi (12.10.16): Monissa Suomen sairaaloissa synnytetään liian vähän. Artikkeli kertoo karua todellisuutta terveydenhuoltolaista, joka määrää synnytystoiminnan jatkamisen rajana tuhat synnytystä vuodessa. Tämä luku ei perustu turvallisuuteen. Mihin, en ymmärrä vieläkään.

Suomessa sote-uudistusmalli tavoittelee 12 laajan päivystyksen sairaalaa, joka tarkoittaisi lähes yhtä montaa (vähää) synnytyssairaalaa koko Suomeen. Tämä tarkoittaisi joka toisen synnytysyksikön lakkauttamista. Tämän tulevaisuuden toteutuessa olisimme varmasti huippuja sekä synnytysyksiköiden lopetuksissa, isoissa synnytysyksiköissä että vähiten sairaaloita per synnyttäjä. Miten synnyttäjät tähän reagoivat?

THL:n tilastoa lukiessa selvin synnytyksen muutostrendi onkin yllättäen synnytyspaikka:

 Vuosi 2006 2015
Suunniteltu kotisynnytys 11 45
Matkalla ja tahattomasti sairaalan ulkopuolella synnytys 58 186

Kotisynnytys kasvattaa suosiotaan

Kotona synnyttäminen on nelinkertaistunut. Lukumäärä on vielä pieni, mutta mikään muu tilastossa ei ole kymmenessä vuodessa kasvanut näin rajusti. Kätilötalon synnytyksiä 2015 luvusta on 5 kpl.

Kätilönä minua eniten pohdituttaa ns. freebirth-liike, eli synnytetään suunnitellusti kotona ilman ammattilaisia. Tämän turvallisuudesta ei ole tutkimusnäyttöä, kuten kätilöjohtoisista kotisynnytyksistä.

Freebirth-liike kasvoi luonnollisen synnyttämisen ajatuksesta

Freebirth-liikkeen aloitti Marilyn A. Moran, joka uskoi, että synnytys on yksityinen, syvästi seksuaalinen kokemus, jonka vain intiimien henkilöiden tulisi jakaa. Yhdeksän perinteisen synnytyksen jälkeen Moran synnytti kymmenennen lapsena kotona vain aviomiehensä seurassa.

Laura K. Shanley auttoi tekemään freebirth liikkeestä tunnetun kirjallaan Unnassisted Birth (1993). Shanley, joka on kirjailija, runoilija ja itse nimitetty synnytyskonsultti ilman gynekologista tai synnytyskoulutusta, synnytti itse kaikki viisi lastaan kotona. Shanleyn neljäs lapsi, joka syntyi neljä viikkoa ennenaikaisesti kotivessassa, kuoli muutaman tunnin myöhemmin sydänvikaan, keuhkokuumeeseen ja verenmyrkytykseen.

Synnytyskokemukset kärsivät paniikkitilanteessa

Kun lasketaan yhteen matkasynnytykset ja sairaalan ulkopuolella tahattomasti (suunnittelemattomasti, esim. matkalla sairaalaan) synnyttäneet, niin sairaalan ulkopuoliset suunnittelemattomat synnytykset ovat yli kolminkertaistuneet.
Tämä on alkanut näkyä selvästi juurikin parin vuoden sisällä ja suunta on on jyrkästi kasvava. Näiden synnytysten turvallisuus on tilanteesta riippuen vielä huonompi. Äitien ja kumppaneiden kokemukset tällaisissa ”paniikkitilanteissa” ovat varmasti vähemmän voimaannuttavia.

Miksi ihmiset valitsevat suunnitellun tai tahattoman sairaalan ulkopuolisen synnytyksen?

Pääkaupunkiseudun sairaaloiden koot ovat kasvaneet eniten ja siellä on myös eniten tahattomasti sairaalan ulkopuolella synnyttäneitä. Syvempää tutkimusta ei olla vielä tehty aiheesta. Uskon, että syyt ovat yhtä moninaiset kuin naiset ovat synnyttäjinä.

Mutta tiedän useamman naisen, joka on tahattomasti synnyttänyt kotona, koska on luottamuspulan tai henkilökunnan kiireen takia halunnut mennä sairaalaan vasta viime hetkellä, muttei sitten ole ehtinyt. Toinen syy lienee liian pitkä matka lähimpään synnytysyksikköön.

Näistä trendeistä herää kaksi kysymystä:

Hoitamisen eettisissä ohjeissa puhutaan asiakaslähtöisyydestä. Onko sote-uudistuksessa kysytty, missä ja miten tämän päivän synnyttäjät haluavat synnyttää? Miten taataan äitien, puolisoiden ja vauvojen turvallisuus, niissä paikoissa missä haluavat tai joutuvat synnyttämään?

Itse olen lisännyt turvallisuutta suostumalla kätilöksi kotisynnytyksiin. Sekä neuvomalla huolentäyteisiä raskaanaolevia (joilla on iso riski synnyttää vahingossa muualla kuin sairaalassa), miten varautua, jotta synnytys olisi mahdollisimman turvallinen matkalla.

Synnytykseen valmistautuminen on jo puoliksi tehty hyvä synnytyskokemus. Kun olet suuntautunut synnytykseesi suunnittelemalla ja miettimällä toiveita etukäteen, selviät yllättävistäkin tilanteista paremmin. Tutustu siis synnytysvalmennuksiimme tai varaa kätilön yksityisvastaanotto itsellesi, jossa voit keskustella synnytyksen mahdollisuudesta niin kotona kuin sairaalassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *