Kotisynnytyksen edut
Synnytyksen normaali fysiologinen eteneminen edellyttää aktiivista hormonitoimintaa ja tämä hormonaalinen prosessi on herkkä häiriöille. Kirkkaat valot, vaihtuva henkilökunta, kliininen ympäristö, äidin pelot ja stressaantuminen voivat kaikki hidastaa tai jopa pysäyttää synnytyksen etenemisen.
Tuttu ympäristö ja läheinen suhde omaan kätilöön rauhoittaa ja rentouttaa. Nämä tukevat kehon fysiologista prosessia, joka edesauttaa synnytyksen ongelmatonta etenemistä. Kun synnytykseen osallistuvat henkilöt ovat äidille tuttuja, voi hän luottaa heidän kokemukseensa ja toimintapoihinsa synnytyksessä.
Kun äidillä on turvallinen ja rauhallinen tunne pääsee kehon oma hormonaalinen kivunlievitysjärjestelmä toimimaan optimaalisesti. Rauhallisesti ja syvästi hengittävä äiti myös mahdollistaa hyvän hapensaannin vauvalle.
Kotisynnytyksen valitseminen on yksilöllistä
Kotisynnytyksen valintaan on monia syitä. Yleensä syitä ovat mm. henkilökohtainen ja luottamukselinen suhde omaan kätilöön, toive välttää turhia toimenpiteitä ja halu toteuttaa itsemäärämisoikeutta. Monet näkevät synnytyksen luonnollisena tapahtumana ja he haluavat tukea synnytyksen normaalia fysiologiaa olemalla itselle tutussa ja turvallisessa paikassa.
Päätöstä edeltää yleensä pitkä harkintaprosessi, jonka aikana asiasta voidaan keskustella kätilön kanssa useamman kerran. Naiset, jotka päätyvät kotisynnytykseen punnitsevat yleensä valintansa tarkoin ja päätyvät kotona synnyttämiseen, koska se tuntuu turvallisemmalta ja mukavammalta vaihtoehdolta kuin sairaalasynnytys.
Päätökseen saattaa myös vaikuttaa aikaisempi kielteinen synnytyskokemus sairaalassa ja/tai epäluottamus lääketieteeseen. Sairaala voidaan kokea kylmänä, stressaavana ja piittaamattomana ympäristönä eikä negatiivisten tuntemusten haluta vaikuttaa synnytykseen. Joillakin on aiempia traumaattisia kokemuksia terveydenhuollosta ja kaipaavat siksi kannustavaa ja ymmärtäväistä omaa kätilöä tukemaan kokemustaan.
Kotisynnytys Suomessa
Kotisynnytys on pariskunnan yhteinen päätös. Jos molemmat vanhemmat eivät ole täysin valmiita kotisynnytykseen, ei synnyttävä äiti tule saamaan täysin 100%:sta tukea. Kätilö, jonka kanssa keskustelet kotisynnytyksestä ei tule ikinä tekemään päätöstä puolestasi vaan auttaa ja tukee sinua tekemään itsellesi parhaimman päätöksen.
Kotisynnytys kasvattaa suosiotaan Suomessa. Syitä tähän on lisääntynyt kotisynnytyskätilöiden saatavuus ja kotisynnytysten saama mediahuomio. Suunnitellusti kotona syntyneiden vauvojen määrä on kasvanut selvästi:
- 2004 – 4 kotisynnytystä
- 2006 – 10 kotisynnytystä
- 2014 – 23 kotisynnytystä
- 2015 – 47 kotisynnytystä
Esteitä kotisynnytykselle
Jotta edellytykset kotisynnytykseen olisivat mahdollisimman hyvät, suostuvat vastuulliset kätilöt vain matalariskisen synnyttäjän avuksi. Korkean riskin synnyttäjiin lasketaan yleensä naiset, joilla on:
- vakavia perussairauksia (esim. diabetes)
- komplikaatioita raskaudessa (esim. raskausmyrkytys)
- komplikaatioita edellisissä synnytyksissä (esim. sektio, vakavat verenvuodot yms.)
Muita esteitä kotisynnytyksille voi olla vauvan perätila, monikkoraskaus ja sikiön todettu kehityshäiriö (esim. sydänvika). Ensisynnyttäjälle myös harvempi kätilö tarjoaa kotisynnytyksen mahdollisuutta mutta synnytyksen suunnitteleminen aktiivisesti oman kätilön kanssa on aina kannattavaa.
Kätilö kotisynnytykseen – Tällä hetkellä emme avusta kotisynnytyksissä
Tärkeintä synnytyksessä on rakkauden, arvostuksen, luottamuksen ja turvallisuuden ilmapiiri. Joillekin naisille sellaisen ilmapiirin luominen onnistuu vain kotona.
Kun toivot kotisynnytystä, sinun kannattaa olla yhteydessä kätilöön mahdollisimman aikaisin, jotta löydät itsellesi sopivan kätilön. Aktiivinen synnytys ry ylläpitää listaa kotisynnytyspalveluita tarjoavista kätiöistä.
Tukholman mallin mukaisesti kotonaan synnyttävän avustamisen kriteereiksi suosittelemme:
- Olet perusterve uudelleensynnyttäjä
- Raskaudet ja synnytykset ovat olleet normaaleja
- Vauva ei ole syntymähetkellä pienen pieni eikä suuren suuri
- Raskausviikot ovat syntymähetkellä 38+0 ja 41+6 välillä
- Matka lähimpään sairaalaan on max 40 min.
- Synnytyksessä on kätilöiden lisäksi puoliso/tukihenkilö, joka on kotona myös synnytyksen jälkeen
- Et tupakoi ja näet oman terveytesi vaalimisen merkityksellisenä