Raskaudesta on selvitty, synnytys on ohi ja vauva kotona – mitä nyt? Miehet kokevat itsenä isäksi yleisimmin syntymän hetkellä, kun vauvaa voi katsoa ja koskea. Esikoisen syntymä tuo paljon uusia asioita ja kysymyksiä. Mitä ovat niitä asioita, joita isä voi tehdä synnytyksen jälkeen?
Kotiutumisen jälkeen ystävät ja sukulaiset ovat yleensä innokkaita tutustumaan uuteen tulokkaaseen. Vastasyntynyt kuitenkin viihtyy parhaiten isän tai äidin lähellä viettäen rauhallisia elämän alkumetrejä. Kun äiti palautuu raskaudesta ja synnytyksestä on tärkeää, että isä pyhittää kodin rauhan.
Mitä isä voi tehdä kotona?
Kotitöistä huolehtiminen on erinomainen tapa tehdä nainen tyytyväiseksi. Jos vauva on itkuinen ja vie paljon aikaa ja energiaa, kannatta olennaisimmat kotityöt hoitaa alta pois ja ne muut jäävät myöhemmäksi. Hoitakaa vauvaa yhdessä ja nukkukaa vuorotellen, jos vauva heräilee paljon yöllä. Myös Kätilötalon vinkit raskauden aikana toimivat erinomaisesti synnytyksen jälkeenkin.
Sisarusten hoitaminen, kun äiti imettää, tukee imetyksen onnistumista. Sisarukset ovat yleensä innokkaita osallistumaan vauvan hoitoon ja heidät kannattaakin aikaisin ottaa mukaan ja opettaa, kuinka vauvan kanssa toimitaan. Sisarukset voivat hakea vaippoja, hoitotarvikkeita ja vaatteita ja antaa pusuja.
Isä ja vauva
Nykyään on paljon puhetta siitä, että vanhemmuus on raskasta, vaativaa ja väsyttävää. Tällaiset tunteet voivat johtua siitä, että vauvaelämä voi muuhun maailmaan verrattuna olla aika hidasta. Vauvan kanssa oleminen vaatii äärimmäistä läsnäoloa ja elämistä tässä hetkessä. Siinä missä muu elämä voi olla aikataulutettua ja suunniteltua, on vauvan kanssa oleminen sen täysi vastakohta.
Vaikka tuntuisi siltä, että et aluksi tiedä, mitä tekisit vauvan kanssa – älä odottele, kunnes lapsi on vähän vanhempi ja valmis potkimaan palloa kanssasi. Pelkästään paikalla oleminen ei myöskään riitä – vauva tunnistaa oletko tunnetasolla läsnä. Anna lapsellesi jakamaton huomiosi ja tee juttuja kahdestaan: kokeilemalla löydätte ne asiat, mitkä viihdyttävät molempia.
Katso vauvaasi silmiin, pidä sylissä, kosketa, hassuttele, leiki ja köllöttele hänen kanssaan. Tarjoa lapsellesi turvaa ja lohtua, rohkaise kokeilemaan uusia asioita ja kannusta seikkailuun. Vanhempien erilaiset persoonat ja tavat olla vuorovaikutuksessa vauvan kanssa ovat hänelle rikkaus.
Alussa sanat eivät ole niin tärkeitä, merkittävämpää on millä tavalla sanoja sanotaan. Rytmi, äänenpaino, kosketus, läheisyys ja eleet osoittavat mihin suuntaat huomiosi. Katsekontakti ja ilmeet ovat vauvalle mielenkiintoisia, koska niistä välittyy paljon tietoa. Vauvat tutkivatkin usein kasvoja hartaasti ja pitkään.
Mitä enemmän aikaa vietät lapsesi kanssa, sitä paremmin opitte tuntemaan toisianne. Viestität täydellä läsnäolollasi lapselle, että hän on sinulle tärkeä ja lapsen itsetunto kasvaa, kun hän huomaa, että nautit hänen seurastaan.
Kun vietät paljon aikaa vauvasi kanssa, huomaat myös että paljon tapahtuu lyhyessä ajassa. Vauvat ovat valtavan valmiita ja kyvykkäitä vuorovaikutukseen jo syntyessään; he oppivat asioita, tunnistavat henkilöitä, ovat uteliaita ja luovat jatkuvasti mielikuvia kokemusmaailmaansa.
Lapsen hoidossa tulee myös sellaisia tilanteita vastaan, joissa koet turhautumista ja riittämättömyyttä – mutta se on vain inhimillistä. Täydellinen ei tarvitse olla. Vaikeat asiat ja tilanteet kannattaa jakaa muiden kanssa, keskustelemalla selviää yleensä moni asia – et varmasti ole ensimmäinen tai ainoa, joka on kokenut hankalia tilanteita.
Muista aina, että kukaan ei synny isäksi, vaan isäksi kasvetaan. Älä jättäydy äidin varjoon vaan ota rohkeasti paikkasi lapsesi elämässä.
Vauvan ruokailu ja isä
Vauvalle on tärkeää, että molemmat vanhemmat ruokkivat ihan alusta asti. Vaikka imetys onnistuu vain äidiltä, voi isä ottaa vauvan omaa rintaa vasten ihokontaktiin ja ruokkia pumpattua rintamaitoa pullosta. Kun myös isä ruokkii vauvaa, saa äiti hengähdystaukoja. Kyselytutkimusten mukaan äitien mielestä isä on tärkeä tukihenkilö imetykseen ja sen onnistumiseen, eli ole aktiivisesti mukana, kumppanisi arvostaa sitä varmasti.
Vauvan ruokintaan ei ole yhtä absoluuttista totuutta: täysimetys ja korvikeruokinta asetetaan keskustelussa yleensä vastakkain ja toistensa poissulkeviksi. Vauva voi saada maitoa äidin rinnalta, pumpattua rintamaitoa pullosta ja korviketta samaan aikaan. Jokainen perhe ja jokainen lapsi on erilainen ja se mikä toimii, on oikein.
Isä ja uni
Vastasyntynyt ei erota päivää yöstä, joten ensimmäiset viikot vauvan kanssa sekoittavat vanhempienkin rytmiä. Uusi vauva talossa tuo itsessään paljon uutta eikä huonosti nukkuminen tee siihen tottumisesta yhtään helpompaa. Kukaan ei voi selvitä ilman unta, ei edes Tom Selleck, joten tässä muutama vinkki vähästä unesta selviämiseen.
Kofeiini ei aina ole hyvä idea
Kun heräät kolmelta aamulla ruokkimaan vauvaa, kahvi voi tuntua kovin houkuttelevalta. Kofeiini on kuitenkin nopeasti otettu mutta sillä kestää 4-8 tuntia ennen kuin se on poistunut elimistöstä. Kahvia ja muita kofeiinin tapaisia stimulantteja kannattaa käyttää taktisesti ja univelat kannattaa nukkua pois. Jos et saa silmiä pysymään auki alkuillasta on parempi, että menet nukkumaan kuin otat kahvikupin.
Vältä niitä kivoja ruokia
Hiilihydraatit antavat nopean energiapiikin, jota seuraa jyrkkä lasku ja tämä vaikuttaa kehon luonnolliseen rytmiin erotella päivä ja yö. Vältä sokereita, rasvoja ja liian paljon hiilihydraatteja, jotta voit levätä kunnolla yöllä. Kun palaat töihin, hyvä aamiainen ja lounas pitävät sinut virkeänä päivän mittaan. Raskas ateria päivällä väsyttää sinut turhaan.
Vielä yksi viinilasillinen illalla saattaa vaikuttaa hyvältä ajatukselta rentoutumiseen mutta se ei auta sinua nukkumaan paremmin. Vastasyntynyt ja krapula eivät sovi yhteen, varsinkaan keskellä yötä.
Pyhitä makuuhuone nukkumiselle
Pidä ympäristö, jossa nukut rauhallisena ja jätä kaikki jännittävät asiat muualle. Jos vauva herättää sinut keskellä yötä, keskity saamaan vauva taas nukkumaan, jotta itsekin pääset nukkumaan. Muista, että näytöistä lähtevä sininen valo valvottaa ja haittaa melatoniinin tuotantoa. Melatoniini viestittää aivoille, että on aika nukkua.
Pidä makuuhuone pimeänä, hiljaisena ja viileänä, kun on aika nukkua. Jos sinulla tai vauvalla on liian kuuma, ei uni tule helposti ja nukkuminen on katkonaista. Yritä rentoutua ennen nukkumaan menoa. Et tue nukahtamaan, jos olet stressaantunut ja makaat odottamassa, milloin vauva herää seuraavaksi. Käy kuumassa suihkussa tai ota kuppi teetä.
Löydä rutiini
Vaikka se on viimeinen asia mielessäsi, kun heräät keskellä yötä neljättä kertaa, auttaa rutiini sinua jaksamaan. Jos vauvasi herättää sinut kahdelta yöllä, mene aikaisemmin nukkumaan, jotta jaksat herätä. Jos olet väsynyt päivällä voit ottaa nokosia, voit nukkua hyvin vauvan kanssa.
Jakakaa vauvan ruokinta ja hoito
Vaikka äiti imettää, voi maitoa pumpata jääkaappiin, jotta voit ottaa oman osasi aamuyön ruokailuista. Tai jos äiti hoitaa ruokailun aamuyöllä, voit antaa hänen mennä aikaisemmin nukkumaan. Antakaa toisillenne täysin vapaa ilta ruokinnasta ja hoidosta aina silloin tällöin, jotta saatte vuorotellen tehdä niitä asioita, mitä haluatte tai mennä aikaisin nukkumaan.
Kun olette itse väsyneitä, soittakaa isovanhempia tai ystäviä apuun hoitamaan vauvaa tai sisaruksia muutamaksi tunniksi tai auttamaan kotitöissä.
Tuleva isä luithan jo kätilön neuvot isälle raskauteen ja synnytykseen?
Kirjoittaja on Kätilötalon web-mama ja sisällön koordinaattori.