Kehosi on venynyt ja muovannut itseään vauvaa varten yhdeksän kuukauden ajan. Muutos on fyysisesti erittäin suuri eikä ’paluuta entiseen’ kannata lähteä liian raivokkaasti hakemaan. Anna kehollesi aikaa parantua ja palaudu rauhassa, kehoasi kuunnellen ja kunnioittaen.
Synnytykseen valmistautuminen
Kehosi tekee ison työn raskauden ajan ja synnytyksessä; synnytyshän kuluttaa voimia maratonin verran! Raskauden loppupuolella keho alkaa varastoimaan energiaa tätä suurta suoritusta varten ja sen voi yleensä huomata erityisesti kasvoissa – et siis pulskistu turhaan! Ja ole huoletta, se menee ohi.
Raskauden puolivälin jälkeen olisi hyvä antaa sauman venyttyä rauhassa ja välttää sen venyttämistä rankalla liikunnalla.
Mitä isommaksi lapsi kasvaa, sitä isompi työ kehollasi on kantaa ylimääräistä painoa. Koska kudokset venyvät ja pehmenevät, jotta vauva mahtuu olemaan kohdussa ja sitten poistumaan sieltä, kannattaa rankka liikunta jättää raskauden puolivälin vaiheilla pois.
Lempeä, rauhallinen liikunta, joka vahvistaa ja venyttää on todella hyvä tapa valmistautua synnytykseen. Esimerkiksi jooga, äitiysjumppa, venyttely, kävely ja uinti ovat hyviä liikuntamuotoja.
Synnytyksestä palautuminen
Keho on erittäin joustava ja reagoi heti synnytyksen jälkeen uuteen olotilaan. Solut alkavat palautumaan jo jälkeisvaiheessa ja kehosi geneettinen ohjelmointi aloittaa palautumisen ’normaalitilaan’ heti. Synnytyksen jälkeen keho alkaa poistamaan kaikkea tarpeetonta, kuten varastoitua energiaa, ylimääräistä nestettä ja kuona-aineita, hikoilemalla ja virtsaamalla.
Jos sinulla pukkaa tuskahiki ihan vain jo hymyillessä ja ravaat vessassa usein, tiedät kehosi toimivan optimaalisesti. Muista juoda paljon nesteitä; mieluiten vettä, teetä ja kasvismehuja (joissa on vähemmän sokeria kuin hedelmämehuissa). Voit siis rauhassa levätä synnytyksen jälkeen ja antaa voimien palautua ilman mitään kiirettä – äiti luonto pitää sinusta huolta.
Lepää, syö hyvin, ota rauhallisesti ja nauti pienokaisen kanssa iho-kontaktissa olemisesta. Iho-kontakti vauvan kanssa saa aivosi kehräämään oksitosiinia. Oksitosiini supistaa kohtua ja kohdun supistelu pistää ylimääräiset nesteet kiertämään, jotta ne pumppautuvat elimistöstä ulos.
Kun voimasi ja vatsasi alkavat palautumaan ja tunnet itsesi energisemmäksi voit alkaa suunnata ajatuksia liikuntaan. Kevyt liikunta ja keskittyminen korsettiin on oiva tapa aloittaa lempeä mutta tehokas palautuminen synnytyksestä. Ole tietoinen omista voimistasi ja tunnista, kun palautuminen synnytyksestä ei mene ihan nappiin.
Mikä on vatsalihasten erkauma?
Jos ryhti on mennyttä, ilolihakset hukassa, maha pömpöttää, selkää jomottaa ja pissa lirahtelee syynä ovat yleensä suorat vatsalihakset ja niiden välinen jännesauma.
Keskellä vatsaa rintalastasta häpyluuhun molemmin puolin napaa kulkevat suorat vatsalihakset. Niiden keskellä (navasta ylös ja alas) on linea alba, jännesauma, joka raskausaikana venyy tehdäkseen tilaa vauvalle.
Se on normaalisti noin 2,7 cm leveä ja sen tehtävänä on pitää suorat vatsalihakset yhdessä ja vakauttaa vatsan seinämää. Kun jännesauma ei palaudukaan synnytyksen jälkeen, puhutaan suorien vatsalihasten erkaumasta (diastasis recti):
Aloita synnytyksestä palautuminen lempeästi
Heti synnytyksen jälkeen kannattaa ensin lähteä etsimään tukea vyötärökorsetin pohjalle, eli etsiä ja vahvistaa lantionpohjaa lempeillä harjotteilla. Kun lantionpohja on löytynyt, voi aloittaa keskikorsetin syvien vatsalihasten treenaamisen.
Jos haluat pilata sixpackin, tässä vaiheessa vatsalihasjumppa ja ns. lankuttaminen auttaa siihen.
Sen sijaan kävely ja ryhdin hakeminen syvistä korsetin lihaksista auttaa koko kehoa palautumaan synnytyksestä. Kokeilematta lantionpohjan lihaksia ja erkaumaa, on vaikea sanoa, koska lähteä rankempiin harrastuksiin.
Vaikka synnytyksestä olisi kauan, mutta kehossa ylläolevan kaltaisia kremppoja, kannattaa lähteä jumppaamaan nimenomaan korsetin kohtaa kehossa: lantionpohjaa, vinoja- ja suoria vatsalihaksia sekä syviä selkälihaksia.
Testaa vatsalihasten erkauma
Mene selinmakuulle jalat koukussa, jalkapohjat lattiassa. Nosta pää ja lapaluita lattiasta. Ellet pääse ylös, on erkauma hyvin todennäköinen. Samoiten, jos noustessa ylös tai alas nousee harjanne napaan.
Jos epäilet erkaumaa, vältä juoksua, hyppimisjumppaa, voimakkaita kehon kiertoja, sivu- ja taaksetaivutuksia, vatsalihastreeniä (ns. lankuttaen) ja voimakkaita maastavetoja. Silti kannattaa treenata, mutta oikeilla liikkeillä.
Huonokuntoiset lihakset eivät tue vartaloa. Mene erkauman huomioivaan jumppaan tai hakeudu asiantuntevalle fysioterapeutille. Joskus tarvitaan jopa leikkausta. Jännesauma on kollageeniä, joka voi hyvin riittävän C-vitamiinin saannin myötä ja jonka tehot laskevat sokerista ja vehnästä, joten oikea ruokavaliokin on tärkeä.
Kätilötalon synnytyksen liike ja rytmi- kurssit auttavat raskaanaolevaa ennaltaehkäisemään erkauman syntyä ja lisäämään lantionpohjan kuntoa. Tammikuussa uusina kursseina Kätilötalolla aloittavat:
Korsetti kuntoon synnytyksen jälkeen-kurssi on tarkoitettu vähän aikaa sitten synnyttäneille. Korsetti kuntoon-kurssi sopii niin taaperoiden äideille kuin vaihdevuosien ylittäneille naisille.
Synnytyksen liike ja rytmi-kurssi raskaanaoleville, jotka haluavat valmentautua synnytykseen ja pitää huolta korsetistaan.