Kätilötalolla on oma akupunktiotalo. Katso sieltä lisää.
Mitä on akupunktio?
Akupunktio on perinteisen kiinalaisen lääketieteen (Traditional Chinese Medicine, TCM) tekniikka, jossa hoitavana menetelmänä käytetään akupunktioneuloja. Akupunktio perustuu koko ihmisen tasapainoon, jossa ei eritellä fyysisiä tai psyykkisiä vaivoja. Akupunktion tarkoitus on liikuttaa elämänvoimaa eli qi:tä.
Perinteinen kiinalainen selitys akupunktiolle on, että kehossa on energiavirtoja eli meridiaaneja. Meridiaanit virtaavat koko kehossa kuin joet, jotka ravitsevat kudoksia. Ne voivat tukkeutua negatiivisista tunnetiloista ja fyysisestä traumasta, kuten maavyöry, joka tukkii joen. Akupunktio käsittelee avainkohtia meridiaaneissa ja palauttaa virtauksen normaaliksi.
Moderni tieteellinen selitys akupunktiolle on, että käsittelemällä akupisteitä akupunktioneuloilla, stimuloidaan hermostoa, jolloin kehon omia kemiallisia aineita vapautuu lihaksiin, selkärankaan ja aivoihin.
Miltä akupunktio tuntuu?
Akupunktiolla voidaan hoitaa ihmistä kaikissa elämänvaiheissa myös raskauden tai vaihdevuosien aikana. Kun tulet vastaanotolleni, kyselen ensin vaivoistasi (milloin ne ovat alkaneet, missä tuntuvat jne.), kuuntelen pulsseja, teen kiinalaisen lääketieteen diagnoosin ja hoidan sen mukaisesti.
Neulat ovat pienet, melkein huomaamattomat, joten itse pistos ei juurikaan tunnu. Neulojen paikallaan ollessa voit tuntea painontunnetta, kuumotusta tms., mutta et kipua. Hoidossa voit olla makuullaan tai istuallaan. Tarvittaessa neuloja tai pistettä voidaan kuumentaa moksalla tai gua-shata.
Kuinka usein akupunktiolla hoidetaan?
Kertojen määrä vaihtelee hoitovasteen mukaan. Joskus voi yksikin kerta auttaa. Usein akuuteissa tiloissa akupunktiolla hoidetaan 2 krt/viikko ja kroonisissa tiloissa 1krt/viikko. Hoitokertoja kertyy:
- noin 3-6 krt lievät tilat
- noin 6-12 krt, kun on monta vaivaa tai isompi vaiva
- noin 12-24 krt, kun on monta isompaa vaivaa
Akupunktiohoidon jälkeen
Akupunktiohoidon jälkeen olo on usein vähän kuin unesta herännyt. Vaivojen tulisi hiipua pois vuorokauden sisällä. Mitään oireiden voimistumisia ei juurikaan tule. Joskus voi todella väsyttää ja ensimmäinen vuorokausi kannattaa ottaa rauhallisesti; välttää uimista, ammetta ja ylettömiä rehkimisiä.
Akupunktio hinnasto
Ensimmäinen akupunktio-vastaanotto | 1,5 h | hinta 90 € |
Akupunktion jatkohoito | 1 h | hinta 70 € |
Onko akupunktio turvallista?
Akupunktio on erittäin turvallinen hoitomuoto raskauden aikana. Se on erinomainen vaihtoehto aikana, jolloin naisen kannattaa välttää lääkkeiden ottamista pienempiin vaivoihin. Monet tavalliset raskausvaivat hoituvat luonnollisesti ja lempeästi akupunktiolla.
Mihin akupunktio auttaa?
Raskauden aikana akupunktio vähentää kuumia aaltoja, mielialavaihteluja ja tasapanoittaa hormonaalista epätasapainoa. Raskauden aikana akupunktiolla voidaan hoitaa:
- pahoinvointia
- matalaa/korkeaa verenpainetta
- levottomuutta
- väsymystä
- arkoja rintoja
- ummetusta
- päänsärkyä ja migreeniä
- selkäkipua
- kipua lantiossa
- suonikohjuja
Akupunktio ja vaihdevuodet
Akupunktio on luonnollinen ja tehokas tapa hoitaa menopaussin oireita. Akupunktio lieventää vaihdevuosien oireita; tasapainottaa hormooneja ja vähentää kuumia aaltoja, unettomuutta ja ärtyisyyttä parantamalla unen laatua. Akupunktio parantaa elämänlaatuasi ja tukee sinua löytämään positiivisen näkökulman elämässäsi tapahtuviin muutoksiin.
Perinteinen kiinalainen lääketiede näkee menopaussin luonnollisena tapahtumana. Sen syyksi nähdään vähentynyt yin. Kulutamme elämän aikana yin:iä – työnteko, stressi, suru, synnytys, muiden hoitaminen ja jokapäiväinen elämä kuluttavat yin:iä. Tämän tuloksena kehosi ei tasapainoita luonnollisia rytmejä viilentämällä, rauhoittamalla ja kosteuttamalla. Tuoksena ovat siis oireet, joita kutsumme ärtyneisyydeksi, kuumiksi aalloiksi, levottomuudeksi, huonoksi uneksi ja yleiseksi epätasapainon tunteeksi.
Vaihdevuosien oireita hoidettaessa akupunktiolla, pääasiallinen tavoite on ravita yin:iä. Menopaussi voi alkaa missä iässä tahansa ja voi olla suuria tunnekuohuja. Otamme huomioon lääketieteellisen ja tunne-historiasi ja autamme sinua ymmärtämään fyysisiä ja psyykkisiä oireitasi.
Tuntemuksesi ja oireesi saattavat muuttua jokaisen hoitokerran jälkeen. Ohjaamma sinua hoitamaan itseäsi tänä muutoksen aikana ja kuinka käsittelet vaihdevuosien oireita ja selviät niistä itse.
Akupainantakurssi vaihdevuosista selviytymiseen
Vaihdevuosista ei tarvitse kärsiä. Opi, miten helpotat kuumia aaltoja ja muita vaihdevuosien mukanaan tuomia hankaluuksia. Intiimissä pienryhmässä opit vaihdevuosien itsehoitoon sopivia akupisteitä ja tekniikoita kätilön kanssa. Yhden illan kestävä kurssi antaa sinulle tekniikoita ja työkaluja oman muutoksesi hallitsemiseen.
Mitkä ovat akupunktion sivuvaikutukset?
Akupunktion sivuvaikutuksia ovat mustelma, neuloja pois ottaessa pieni pisara verta tai punainen rengas iholle pistokohtaan. Erittäin harvinaisia: taitamattomasti hoidettuna keuhkopistos tai neulan katkeaminen sekä ilman steriliteettiä pistokohdan tulehdus.
Kätilöakupunktio
Suurin osa asiakkaistani tulee vastaanotolleni sekä saadakseen akupunktiohoitajan hoitoa että kätilön neuvoja.
Vaihdevuosissa akupunktiosta on apua moneen oireeseen ja vaivaan.
Lapsettomuudessa ja kuukautisongelmissa akupunktiota voidaan käyttää ensisijaisena hoitomuotona tai tukihoitona muille hoidoille.
Raskausaikana akupunktio on turvallinen, halpa ja tehokas hoitomuoto hoitaa äitiä ja kohtulaista. Kaikenlaisia vaivoja ja kremppoja närästyksestä nuhaan voin hoitaa.
Synnytyksessä akupainanta on helppo ja nopea tapa auttaa. Vastaanotolla voin neuvoa myös synnytyskumppaneita. Monelle pisteiden painamisesta on todella hyötyä – kipu lievittyy ja synnytys käynnistyy tai edistyy.
Lapsivuodeaikana akupunktio- ja painanta tuo helpotusta moniin vaivoihin, lisää voimia ja maitoa. Jopa vauvaa voi painaen hellästi hoitaa, vaikka usein vauvat hoidetaan äidin kautta.
Perätila ja akupunktio
Vauvan asennolla kohdussa ei sinänsä ole väliä ennen synnytyksen käynnistymistä. Akupunktiolla kääntämistä suosittelen aloittelemaan noin 34 raskausviikoilla tai sen jälkeen. Kun vauva liikkuu kohdussa, hän yrittää kääntyä. Mahdollista sinä omasta puolestasi vauvan kääntyminen. Asetu sopivaan rentoon asentoon, jossa vauvan on helpointa kääntyä. Se voi olla hartiaseisonta tai vuoteella makoilua.
Älä tee syviä kyykkyjä jos vauvasi on perätilassa, koska se kiinnittää tarjoutuvaa osaa, peppua, lantioon. Sen sijaa hae asentoja, joissa olet ylösalaisin ja vauvan peppu nousee lantiosta. Kun vauva kääntyy/käännetään pää alaspäin, on aika tehdä pitkä kävelylenkki ja syviä kyykkyjä, jotta pää kiinnittyisi lantioon, eikä enää pääsisi kääntymään.