Avoisuinen tarjonta tarkoittaa sitä, että vauvan selkä on äidin selkää vasten. Tällöin vauvan jalat tuntuvat navan yläpuolella keskellä vatsaa.

Avosuinen vauva hankaloittaa synnytystä monin tavoin. Se lisää äidin kokemaa synnytyskipua (erityisesti supistusten välissä), väsyttää äitiä nopeammin supistusten kanssa (supistukset tiheämmin ja kipeämpiä jo alkuvaiheessa), pidentää synnytyksen kestoa ja lisää riskiä synnytystoimenpiteisiin.

On keinoja, joilla voi itse tietää, missä tarjonnassa vauva on ja on keinoja, joilla voi auttaa vauvaa kääntymään. Mitä sitten tehdä, kun huoli avosuisesta tarjonnasta herää raskausaikana?

Mikä osa sikiöstä on tulossa ensin, kertoo tarjonnan

1 Huoli on se huonoin ystävä raskaudessa ja synnytyksessä – vältä sitä.

Raskausaikana vauvan tarjonnalla ei ole juurikaan väliä. Vain loppuraskaudessa asennolla alkaa olla vähän väliä ja synnytyshetkellä vasta oikeasti väliä. Perätilasta on oma artikkelinsa blogissa.

Monet pää alaspäin olevat vauvat kääntävät tarjontansa ihan täydelliseksi, kun supistukset alkavat. Synnytyksen kuluessa monet vauvat onnistuvat vielä kääntämään itsensä avosuisesta optimaaliseen tarjontaan. Simkin (2010) sanoo, että 15-32% vauvoista on synnytyksen alkaessa avosuisena, mutta 5-8-% enää syntymän hetkellä.

Jos vauvan jalat tuntuvat jommassa kummassa kyljessä. Hyvä. Eipä se enempää näitä ohjeita sinulle. Voit hypätä suoraan seuraavaan blogiin, jos vauva on avosuisena synnytyksessä.

Jos vauva tuntuu potkivat navan seutuun, niin mieti olisivatko seuraavat ohjeet juurikin sinulle.

2 Vältä sohvalla röhnötystä puoli-istuvassa asennossa

Asento kääntää painovoiman ansiosta vauvan selkää kohti äidin selkää, eli kohti avosuisuutta.

3 Olisiko aika kuokkia pellolla?

Asennolla on siis väliä. Parhaat äidin asennot ovat pysty- ja etunojia. Konttaile, nojaile eteenpäin, poimi lattialta tavaroita.

4 Liike auttaa asennon kanssa vauvaa vielä paremmin kääntymään.

Istu pallolla ja pyöritä lantiota, lue kirjaa kontillaan ja heiluta lantiota

5 Lantion avaus jumeista auttaa.

Jos sinulla on on hartia-, selkä- tai lantiovaivoja, voit avata niitä esim ”Spinning babies”-nettisivujen ohjeiden avulla. Esimerkiksi ”three sisters”, eli rebozo, side lying release ja forward leaning, on hyvä yhdistelmä. Hyvä raskauteen erikoistunut hoitaja voi myös auttaa sinua. Esim. Akupunktio, guasha, jäsenkorjaus, osteopatia auttavat. Parasta on tietysti, jos hoitaja osaa tehdä sinulle hoidon sekä ohjata, mitä tehdä kotona.

6 Tee lantioon tilaa vauvalle, jotta vauva pääsee kääntymään hyvään asentoon.

Tilaa löytyy, kun lihasjumit hoitaa pois. Eri asennoissa lantioon avautuu lisää tilaa. Konttausasento on yksi parhaita. Syvä kyykky on toinen. Ellei sinulla ole vauva perätilassa tai muutoin kyykky tunnu hyvältä, kyyki joka päivä muutama minuutti. Selän tulisi olla suorana ja polvien samansuuntaiset jälkaterien kanssa. Jos jalat/selkä kovin kiristää, laita pieni koroke kantapäiden alle ja jos vielä kiristää, niin kyyki istuen pienellä jakkaralla.

7 Varsinkin silloin, kun vauva liikkuu, käy hyvään asentoon, liikuta lantiota ja tee tilaa.

Nämä ohjeet eivät ole temppurata, että kun kaiken olen olen kokeillut, niin vauva kääntyy. Vauva kääntyy, jos kääntyy. Älä tee kaikkia ohjeita automaatiolla, vaan valitse itsellesi parhaimman tuntuinen ja aloita rauhassa siitä.

Avosuisuus ei välttämättä läheskään aina ole ongelma, sillä joidenkin naisten lantion sisämitat ovat optimaaliset ja avosuisuus ei aiheutakaan mutkia synnytysmatkaan.

Jos vauvan asento mietityttää, niin tervetuloa Kätilötalon asiantuntevan ja lempeän kätilön hoiviin. Osaamme tarkistaa ulkotutkimuksella vauvan tarjonnan, sekä belly mapping -menetelmällä opettaa, miten itse selvittää vauvan asentoa. Jumiin ja vaivaan teemme akupunktiota ja guasha:ta. Myös ”Spinnig babies”- ja lantion fysiologian osaaminen ovat apunamme.

Toivottavasti tämä teksti auttaa myös kätilöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *