Haluamme auttaa sinua löytämään oman polkusi synnytyksestä palutumiseen, imetyksessä ja vanhemmuudessa. Kätilövastaanotot ovat apunasi heti synnytyksen jälkeen ja kanssamme voit myös puida kokemustasi tai tulla kuntouttamaan lantionpohjaa. Tarjoamme myös akupunktiota kokonaisvaltaisena hoitomuotona, jota käytämme tukena kätilöhoidoissamme.
Mikä on polikliininen synnytys?
Polikliininen synnytys tarkoittaa, että äiti viipyy sairaalassa synnytyksen jälkeen korkeintaan vajaan vuorokauden. Polikliinisessä synnytyksessä äidillä ei ole lainkaan varattuna vuodepaikkaa lapsivuodeosastolla.
Lyhytjälkihoitoisessa synnytyksessä äidillä ja vauvalla on osastopaikka varattuna ja kotiutuvat synnytystä seuraavana päivänä. Tavallisesti äiti ja vastasyntynyt viettävät osastolla kolme vuorokautta syntymän jälkeen.
Kätilötalon kotivuodeosasto
Lapsivuodeaika ja varhain kotiutuvat
Lapsivuodehoito on mahdollista kotona oman kätilön kanssa. Jos olet lähdössä kotiin sairaalasta heti polikliinisen synnytyksen jälkeen tai kotiudut sairaalasta synnytystä seuraavana päivänä, voimme tulla avuksesi kotiin.
Lapsivuodeajan kätilöhoito kotona voi olla:
- tukemista ja kannustamista hormonimylläköissä
- fyysistä hoitoa: kohdun, rintojen, ompeleiden, verenpaineen ja yleisvoinnin seuraamista ja ohjeistusta niiden omahoitoon
- synnytyksen pohtimista
- vauvan voinnin tarkkailua, esim kellastumista
- vauvanhoidon käytäntöjen harjoittelua: kylvetys, asentohoidot ja hieronta vatsavaivoissa, kasvun seuranta (punnitseminen)
- imetysohjausta, käsinlypsyohjausta ja maidonnostatusta
Kätilötalon kotivuodeosastosta lisää.
Pettymykset synnytyksessä
Autamme ja opastamme sinua, jotta kokemuksesi olisi juuri sinunlaisesi. Synnytys ei aina mene suunnitelmien mukaan ja olemme täällä sinua varten, kun kaipaat apua ja juttuseuraa. Kaikkien polku jokaisessa synnytyksessä on erilainen.
Jos synnytyksessäsi et ole saanut nauttia täyttä annosta omia oksitosiini-hormonitasoja, niin on monia keinoja lisätä sitä synnytyksen jälkeen. Vauvan ihokontaktissa pitäminen on yksi tärkeimmistä, joka nostaa sekä äidin että vauvan mielihyvä ja rauhoittumishormoneja ja laskee stressihormoneja.
Synnytyskokemus
Synnytyskokemus vaikuttaa naisen elämään synnytyksen jälkeen sekä hyvässä että pahassa. Parhaimmillaan nainen voimaantuu synnytyksessään sekä äitinä että naisena. Pahimmillaan ja ilman synnytyksen jälkeistä tukea se vie voimat pitkäksi aikaa. Synnytyksestä jää usein kysymyksiä: miksi, mitä, miten asioita tehtiin? Ensisijaisesti näihin osaa vastata synnytyksessäsi avustanut kätilö.
Sairaalasta mukaasi saadun (tai myöhemmin arkistosta pyytämäsi) kirjallisen synnytyskertomuksen ja oman kertomuksesi perusteella voimme kätilöinä vastaanotollamme vastata moneen kysymykseesi ja tuoda selkeyttä ja merkityksiä asioihin, jotka ovat utuisia tai epäselviä.
Erilaisia menetelmiä
Synnytyskokemusta purkamaan on erilaisia menetelmiä. Paras apu saavutetaan yleensä, kun yhdistetään sekä keskustelua että fyysisiä harjoitteita. Synnytys on aina myös kehollinen kokemus!
Keskustelu voi olla lääketieteen toimenpiteiden selitystä tai pureutua syvemmin haastavan synnytyksen tapahtumiin. Synnytystarina-menetelmä (Birth Story Listener ®) voi auttaa pohtimaan synnytystäsi uudessa valossa. Synnytystraumojen ja -pelkojen avaamiseen tämä voi olla yksi mahdollinen tie.
Se ei ole terapiamenetelmä, vaan työkalu, jolla synnyttäjä itse löytää vaikeat kohdat synnytyksestään ja ehkä niitä syitä, miksi juuri se kohta osui itseen voimallisena. Taustalla on ajatus, että synnytys on tapahtunut juuri sinulle ja sinä itse luot eri merkityksiä eri tapahtumille. Toiselle sama tapahtuma voi olla turvan ja toiselle synnytystrauman aihe.
Joskus sanoja paremmin toimii kuvallinen ilmaisu. Synnytystaide-menetelmällä(Birth Art ®) voidaan piirtää tuntoja ja pureutua sellaisiin kuvan nostattamiin tunteisiin, joiden voi muutoin olla vaikea nousta mieleen. Synnytyslabyrintin piirtäminen, eli kulkeminen synnytysmatkaa sekä valmentautumisena ennen synnytystä että synnytyksen jälkeen synnytystarinan eheyttäjänä on todella tehokas ja toimiva.
Joskus synnytyksen käsittelyyn auttaa kehollinen hoito, jolloin akupunktiosta, gua-shasta ja metamorfoosihieronnasta voi olla suuri apu edellisten menetelmien lisänä tai mahdollisen synnytyksen prosessoinnin käynnistäjänä.
kurssit synnytyksen jälkeen löydät täältä