Synnytyksen jälkeen

Haluamme auttaa sinua löytämään oman polkusi synnytyksestä palutumiseen, imetyksessä ja vanhemmuudessa. Kätilövastaanotot ovat apunasi heti synnytyksen jälkeen ja kanssamme voit myös puida kokemustasi tai tulla kuntouttamaan lantionpohjaa. Tarjoamme myös akupunktiota kokonaisvaltaisena hoitomuotona, jota käytämme tukena kätilöhoidoissamme.

kotisynnytys

Mikä on polikliininen synnytys?

Polikliininen synnytys tarkoittaa, että äiti viipyy sairaalassa synnytyksen jälkeen korkeintaan vajaan vuorokauden. Polikliinisessä synnytyksessä äidillä ei ole lainkaan varattuna vuodepaikkaa lapsivuodeosastolla.

Lyhytjälkihoitoisessa synnytyksessä äidillä ja vauvalla on osastopaikka varattuna ja kotiutuvat synnytystä seuraavana päivänä. Tavallisesti äiti ja vastasyntynyt viettävät osastolla kolme vuorokautta syntymän jälkeen.

Milloin voi synnyttää polikliinisesti?

Polikliininen synnytys edellyttää, että äiti ja vauva täyttävät tietyt ehdot:

 • äiti on terve uudelleensynnyttäjä
 • raskaudessa ei ole ollut ongelmia
 • äidillä ei saa olla sairauksia
 • alatiesynnytys sujuu hyvin
 • vastasyntynyt on täysiaikainen, normaalikokoinen ja hyväkuntoinen
 • aiemmilla lapsilla ei ole esiintynyt kellastumista

Sairaalasta voi lähteä heti kuin haluaa; sairaalat eivät pakota jäämään. Ensisynnyttäjä voi myös kotiutua heti synnytyksen jälkeen, jos kaikki on hyvin, mutta hyvin harvoin ensisynnyttäjä toivoo tätä. Ensimmäisen lapsen kanssa halutaan usein hoitoa ja tukea.

Kätilötalon kotivuodeosasto
Lapsivuodeaika ja varhain kotiutuvat

Lapsivuodehoito on mahdollista kotona oman kätilön kanssa. Jos olet lähdössä kotiin sairaalasta heti polikliinisen synnytyksen jälkeen tai kotiudut sairaalasta synnytystä seuraavana päivänä, voimme tulla avuksesi kotiin.

Lapsivuodeajan kätilöhoito kotona voi olla:

 • tukemista ja kannustamista hormonimylläköissä
 • fyysistä hoitoa: kohdun, rintojen, ompeleiden, verenpaineen ja yleisvoinnin seuraamista ja ohjeistusta niiden omahoitoon
 • synnytyksen pohtimista
 • vauvan voinnin tarkkailua, esim kellastumista
 • vauvanhoidon käytäntöjen harjoittelua: kylvetys, asentohoidot ja hieronta vatsavaivoissa, kasvun seuranta (punnitseminen)
 • imetysohjausta, käsinlypsyohjausta ja maidonnostatusta
  Kätilötalon kotivuodeosastosta lisää.

Pettymykset synnytyksessä

Autamme ja opastamme sinua, jotta kokemuksesi olisi juuri sinunlaisesi. Synnytys ei aina mene suunnitelmien mukaan ja olemme täällä sinua varten, kun kaipaat apua ja juttuseuraa. Kaikkien polku jokaisessa synnytyksessä on erilainen.

Jos synnytyksessäsi et ole saanut nauttia täyttä annosta omia oksitosiini-hormonitasoja, niin on monia keinoja lisätä sitä synnytyksen jälkeen. Vauvan ihokontaktissa pitäminen on yksi tärkeimmistä, joka nostaa sekä äidin että vauvan mielihyvä ja rauhoittumishormoneja ja laskee stressihormoneja.

Synnytyskokemus

Synnytyskokemus vaikuttaa naisen elämään synnytyksen jälkeen sekä hyvässä että pahassa. Parhaimmillaan nainen voimaantuu synnytyksessään sekä äitinä että naisena. Pahimmillaan ja ilman synnytyksen jälkeistä tukea se vie voimat pitkäksi aikaa. Synnytyksestä jää usein kysymyksiä: miksi, mitä, miten asioita tehtiin? Ensisijaisesti näihin osaa vastata synnytyksessäsi avustanut kätilö.

Sairaalasta mukaasi saadun (tai myöhemmin arkistosta pyytämäsi) kirjallisen synnytyskertomuksen ja oman kertomuksesi perusteella voimme kätilöinä vastaanotollamme vastata moneen kysymykseesi ja tuoda selkeyttä ja merkityksiä asioihin, jotka ovat utuisia tai epäselviä.

Keskustelu voi olla lääketieteen toimenpiteiden selitystä tai pureutua syvemmin haastavan synnytyksen tapahtumiin. Synnytystarina-menetelmä (Birth Story Listener ®) voi auttaa pohtimaan synnytystäsi uudessa valossa. Synnytystraumojen ja -pelkojen avaamiseen tämä voi olla yksi mahdollinen tie.

Se ei ole terapiamenetelmä, vaan työkalu, jolla synnyttäjä itse löytää vaikeat kohdat synnytyksestään ja ehkä niitä syitä, miksi juuri se kohta osui itseen voimallisena. Taustalla on ajatus, että synnytys on tapahtunut juuri sinulle ja sinä itse luot eri merkityksiä eri tapahtumille. Toiselle sama tapahtuma voi olla turvan ja toiselle synnytystrauman aihe.

Synnytys-taide-menetelmällä (Birth Art ®) voidaan piirtää tuntoja ja pureutua sellaisiin kuvan nostattamiin tunteisiin, joiden voi muutoin olla vaikea nousta pohtivaan mieleen.
Joskus synnytyksen käsittelyyn auttaa kehollinen hoito, jolloin akupunktiosta, gua-shasta, vyöhyketerapiasta ja metamorfoosihieronnasta voi olla suuri apu edellisten menetelmien lisänä tai mahdollisen synnytyksen prosessoinnin käynnistäjänä.

Korsetti kuntoon-treenit

Korsetti kuntoon synnytyksen jälkeen (4 x 1,5h), hinta 120€
Onko ryhti ja vatsalihakset hukassa, maha pömpöttää, selkää jomottaa ja pissa lirahtelee?

Sopii heti synnytyksen jälkeen, kun muuta liikuntaa ei vielä kannata aloittaa. Vauvan voi ottaa mukaan. Sopii myös tovi sitten synnyttäneille. Taaperoisille ja isommille kannattaa keksiä muuta tekemistä.

Synnyttäneille, jotka haluavat löytää kadonneen korsetin: lantionpohjan ja vatsalihakset. Treenataan lempeästi lantionpohjaa sekä suoria vatsalihaksia. Pohjana joogan ja cantienican menetelmät sekä Ira Rissasen opit erkaumasta.

Marraskuu: 20.11.-11.12.2018 Tiistaisin klo 10:00 – 11.30

  Ilmoittaudu kurssille