Kun synnytys huolettaa, tee nämä 3 asiaa

Useimpien naisten kohdalla synnytys nousee mieleen viimeistään 30 raskausviikkojen jälkeen. Synnytyksestä näkee unia ja se pyörii mielessä päivälläkin.

Huoli synnyttämisestä on tärkeä tunne, se ajaa valmistautumaan tuntemattomaan. Se ohjaa etsimään itselle sopivia tapoja löytää omat voimavarat ja synnytysluottamus. Asioista selvitään juurikin niillä omilla voimavaroilla – ei haasteilla. Toki on tärkeää pohtia myös omia haasteita, jotta niihin saa tarvittaessa apua.

Synnytyspelko on jo iso haaste synnytykselle. Se voi olla ollut jo vuosia ennen raskautta tai aktivoitua synnytyksestä. Rondung et al (2018) tutkimuksen mukaan kaksi asiaa vaikutti voimakkaimmin synnytyspelkoon: Kivun katastrofisaatio ja epävarmuuden sietämättömyys. Synnytyspelosta lisää seuraavissa blogeissa.

Jos valmistautuisi yhtä hyvin synnytykseensä kuin omiin häihinsä

Olen pohtinut, että jos keskivertonainen valmistautuisi yhtä hyvin synnytykseensä kuin omiin häihinsä, niin olisipa hyvä! Ottaisi selvää, valmistautuisi monin tavoin: ottaen mukaan hyvää ruokaa, juomaa ja iloa tuovia kauniita symboleja. Miksi sitten ei? Ajatellaanko, että luonto ja sairaala kyllä hoitaa tai ettei itse ole sen väärtin arvoinen? Vai ajatellaanko että ”kel onni on, se onnen kätkekööt”, että ei kannata valmistautua, kun se voi vetää puoleensa epäonnistumista.

En tiedä. Itse ajattelen, että tässä tarvitaan synnytyskulttuurimme herättelyä: Synnytykseen kannattaa valmistautua ja valmentautua! Siitä on tutkimusnäyttöä!

Nämä kolme asiaa auttavat tutkitusti:

1 Vahvista kehoa

Liikunta vahvistaa sekä henkisesti että fyysisesti: lievittää raskausvaivoja, ahdistus- ja msennusoireita (Äitiysneuvolaopas 2013). Synnytys on myös fyysinen suoritus, joka keskipituisena vastaa maratonin juoksua. Mutta sinun ei tarvi valmistautua kuin maratooniin, vaan kehosi kyllä synnyttää. Mutta liikunta auttaa sinua synnytyksessä. Yksi parhaita tapoja valmistautua synnyttämiseen on erityiset äitiysjoogat yms liikunnat, jossa olet läsnä kehossasi ja vahvistat synnytyskuntoasi. Kenties löydät jo omalle kehollesi sopivia synnytysasentoja, hengitystapoja, rentoutusmenetelmiä. Luonnossa kävely on hyvästä myös!

2 Vahvista mieltä ja psyykettä

Ihminen oppii toiston kautta ja 2 minuutin jokapäiväinen oman mielen vahvistus sopii muillekin kuin synnyttäjille. Ota päivärutiineihin joku pieni hengitys-, meditaatio-, mindfullnessharjoitus, mikä itsestäsi tuntuu kutsuvalta.

Tee omat synnytyksen voimalauseet, jotka laitat vaikka wc-pöntön viereen, jotta muistat vilkaista niitä joka päivä ja kenties haluat ne myös mukaan synnytykseen. Ne auttavat sinua matkalla tuntemattomaan synnytyksessä.

3 Mene korkeatasoiseen synnytysvalmennukseen, jossa

-kerrotaan synnyttämisen ja kivun fysiologiaa ja fyysisyyttä
-valotetaan synnyttämisen psyykkistä ja emotinaalista kulkua
-pohditaan kunkin voimavaroja ja lisätään niitä tiedolla ja tekemisen kautta
-avataan sairaalakulttuuria ja toimenpiteitä

Sari Haapion (2017) väitöskirjassa synnytysvalmennus vähensi synnytyspelkoa. Vauvalehden asiantuntija-artikkelissa hän pohtii valmennuksia näin: ”Yksityisellä valmentautuvat saattavat joskus myös saada sellaista varmuutta, joka ei sitten olekaan ihan realistista. Tositilanteessa voi tulla isoja pettymyksiä, kun tapahtumien kulkuun ei pystykään vaikuttamaan niin kuin oli toivonut.”

Eli synnytysvalmennuksen tulee olla korkeatasoista: realistista, muttei pelottelevaa.

Kätilötalon seuraava synnytysvalmennus 23. & 30.10.18 sekä ensipäivät-vauvanhoito 1.11.2018 https://www.synnytysvalmennus.com/synnytysvalmennus-aikataulut/

Kätilötalon seuraava Synnytyksen liike ja rytmi -kehollinen synnytysvalmennus alkaa 20.11.2018 ja sisältää 4 tiistaita, joissa kokeillaan synnytysasentoja, äänen käyttöä, rentoutusta ja muita synnytystä helpottavia menetelmiä. http://katilotalo.fi/katilotalon-ryhmat/

 

Lähteet

Kansallinen äitiysneuvolaopas (2013)

http://www.julkari.fi/handle/10024/110521

Käypähoito suositukset liikunta ja raskaus

http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50075#NaN

Mindfulness-focused childbirth education leads to less depression https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170524131122.htm

Rondung et al (2018). Potential mechanisms in fear of birth: The role of pain catastrophizing and intolerance of uncertainty https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/birt.12368

Haapio, Sari (2017). Synnytysvalmennus kätilötyön interventiona : Ensisynnyttäjien valmennuskokemukset ja valmennuksen vaikuttavuus http://tampub.uta.fi/handle/10024/100696

Sari Haapion asiantuntijahaastattelu: https://www.vauva.fi/artikkeli/raskaus/asiantuntija-pelkodiagnoosi-ei-saa-olla-ainoa-vayla-kunnolliseen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*