Mikä on kotisynnytys?

Kotisynnytys on koulutetun ja kokeneen kätilön avustama synnytys kotona. Kotisynnytys on yhtä turvallista kuin sairaalassa synnyttäminen, kun siihen valmistautuu hyvin ja kotisynnyttäjä täyttää tarvittavat ehdot. Kotisynnytyksessä kätilöitä on yleensä kaksi ja jos synnytyksen aikana ilmenee jotakin poikkeavaa ohjaa kätilö synnyttäjän sairaalaan ja osallistuu synnytykseen kätilödoulan roolissa.

Kotisynnytyksen edut

Synnytyksen normaali fysiologinen eteneminen edellyttää aktiivista hormonitoimintaa ja tämä hormonaalinen prosessi on erittäin herkkä häiriöille. Kirkkaat valot, vaihtuva henkilökunta, kliininen ympäristö, äidin pelot ja stressaantuminen voivat kaikki hidastaa tai jopa pysäyttää synnytyksen etenemisen.

Tuttu ympäristö ja läheinen suhde omaan kätilöön rauhoittaa ja rentouttaa. Nämä tukevat kehon fysiologista prosessia, joka edesauttaa synnytyksen ongelmatonta etenemistä. Kun synnytykseen osallistuvat henkilöt ovat äidille tuttuja, voi hän luottaa heidän kokemukseensa ja toimintapoihinsa synnytyksessä.

Kun äidillä on turvallinen ja rauhallinen tunne pääsee kehon oma hormonaalinen kivunlievitysjärjestelmä toimimaan optimaalisesti. Rauhallisesti ja syvästi hengittävä äiti myös mahdollistaa hyvän hapensaannin vauvalle.

Kotisynnytyksen valitseminen on yksilöllistä

Kotisynnytyksen valintaan on monia syitä. Yleensä syitä ovat mm. henkilökohtainen ja luottamukselinen suhde omaan kätilöön, toive välttää turhia toimenpiteitä ja halu toteuttaa itsemäärämisoikeutta. Monet näkevät synnytyksen luonnollisena tapahtumana ja he haluavat tukea synnytyksen normaalia fysiologiaa olemalla itselle tutussa ja turvallisessa paikassa.

Päätöstä edeltää yleensä pitkä harkintaprosessi, jonka aikana asiasta voidaan keskustella kätilön kanssa useamman kerran. Naiset, jotka päätyvät kotisynnytykseen punnitsevat yleensä valintansa tarkoin ja päätyvät kotona synnyttämiseen, koska se tuntuu turvallisemmalta ja mukavammalta vaihtoehdolta kuin sairaalasynnytys.

Päätökseen saattaa myös vaikuttaa aikaisempi kielteinen synnytyskokemus sairaalassa ja/tai epäluottamus lääketieteeseen. Sairaala voidaan kokea kylmänä, stressaavana ja piittaamattomana ympäristönä eikä negatiivisten tuntemusten haluta vaikuttaa synnytykseen. Joillakin on aiempia traumaattisia kokemuksia terveydenhuollosta ja kaipaavat siksi kannustavaa ja ymmärtäväistä omaa kätilöä tukemaan kokemustaan.

Lue synnytystarinat

Kotisynnytys Suomessa

Yleinen ilmapiiri Suomessa kotisynnytykseen on edelleen negatiivinen. Monet parit harkitsevat tarkkaan, kenelle päätöksestään puhuvat. Osa kokee, että on parempi ilmoittaa vain tietyille lähipiirin ihmisille, jotka suhtautuvat asiaan neutraalisti ja tarjoavat tukeaan.

Kotisynnytys on pariskunnan yhteinen päätös. Jos molemmat vanhemmat eivät ole täysin valmiita kotisynnytykseen, ei synnyttävä äiti tule saamaan täysin 100%:sta tukea. Kätilö, jonka kanssa keskustelet kotisynnytyksestä ei tule ikinä tekemään päätöstä puolestasi vaan auttaa ja tukee sinua tekemään itsellesi parhaimman päätöksen.

Kotisynnytys kasvattaa suosiotaan Suomessa. Syitä tähän on lisääntynyt kotisynnytyskätilöiden saatavuus ja kotisynnytysten saama mediahuomio. Aktiivinen synnytys ry ylläpitää listaa kotisynnytyspalveluita tarjoavista kätiöistä. Suunnitellusti kotona syntyneiden vauvojen määrä on kasvanut selvästi:

 • 2004 – 4 kotisynnytystä
 • 2006 – 10 kotisynnytystä
 • 2014 – 23 kotisynnytystä
 • 2015 – 47 kotisynnytystä

Esteitä kotisynnytykselle

Jotta edellytykset kotisynnytykseen olisivat mahdollisimman hyvät, suostuvat vastuulliset kätilöt vain matalariskisen synnyttäjän avuksi. Korkean riskin synnyttäjiin lasketaan yleensä naiset, joilla on:

 • vakavia perussairauksia (esim. diabetes)
 • komplikaatioita raskaudessa (esim. raskausmyrkytys)
 • komplikaatioita edellisissä synnytyksissä (esim. sektio, vakavat verenvuodot yms.)

Muita esteitä kotisynnytyksille voi olla vauvan perätila, monikkoraskaus ja sikiön todettu kehityshäiriö (esim. sydänvika). Ensisynnyttäjälle myös harvempi kätilö tarjoaa kotisynnytyksen mahdollisuutta mutta synnytyksen suunnitteleminen aktiivisesti oman kätilön kanssa on aina kannattavaa. ’Kotisynnytys sairaalassa’ – eli synnytys, joka tuntuu yhtä turvalliselta ja mukavalta kuin olisit kotioloissa on mahdollista oman kätilödoulan kanssa.

Kätilö kotisynnytykseen

Tärkeintä synnytyksessä on rakkauden, arvostuksen, luottamuksen ja turvallisuuden ilmapiiri. Joillekin naisille sellaisen ilmapiirin luominen onnistuu vain kotona. Avustamme kätilöinä kotisynnytyksen pohdinnassa, sen suunnittelussa ja itse synnytyksessä, kun valitset kodin synnytyspaikaksesi.

Kun toivot kotisynnytystä, sinun kannattaa olla yhteydessä kätilöön mahdollisimman aikaisin, jotta löydät itsellesi sopivan kätilön. Olemme useiden kotisynnytyksessä avustamiemme vuosien jälkeen muovanneet Kätilötalon kotisynnytyspakettia mahdollisimman kokonaisvaltaiseksi niin, että kotisynnytykseen valmistautuminen ja itse synnytys tuntuu omaltasi, niin kuin kotisikin ♥

kotisynnytys

Kotisynnytyspaketti, hinta 2 750€:

 • Kolme tapaamista ennen synnytystä
 • Synnytyksen päivystäminen raskausviikot 38-42
 • 24/7 saatavuus puhelimitse
 • Synnytyksessä avustaminen kotona (kaksi kätilöä)
 • Synnytyksessä tarvittavat välineet
 • Kotikäynnit synnytystä seuraavina päivinä
 • Synnytyskeskustelu synnytyksen jälkeen

Tukholman mallin mukaisesti kriteerimme kotonaan synnyttävän avustamiseen ovat:

 • Olet perusterve uudelleensynnyttäjä
 • Raskaudet ja synnytykset ovat olleet normaaleja
 • Vauva ei ole syntymähetkellä pienen pieni eikä suuren suuri
 • Raskausviikot ovat syntymähetkellä 38+0 ja 41+6 välillä
 • Matka lähimpään sairaalaan on max 40 min.
 • Synnytyksessä on kätilöiden lisäksi puoliso/tukihenkilö, joka on kotona myös synnytyksen jälkeen
 • Et tupakoi ja näet oman terveytesi vaalimisen merkityksellisenä

Kotisynnytyskätilöinä kunnioitamme ja arvostamme synnytykseen liittyviä valintojanne ja olemme läsnä kanssavaimoina ja kätilöinä turvallisuutta unohtamatta. Ota yhteyttä ja tule keskustelemaan kotisynnytyksen mahdollisuuksista oman lempeän kätilösi kanssa.

Ota yhteyttä