Kätilön post partum- mietteitä

Palaudun keski-ikäisen verkkaisesti kolmenkymmenen tunnin työrupeamasta synnyttäjän rinnalla huolen täyttämässä ennenaikaisessa synnytyksessä. Synnyttäjä oli valinnut minut kätilönä matkaansa sairaalassa rauhoittamaan ja toivoa ylläpitämään sekä varmistamaan ettei jää yksin.

Pääkaupunkiseudun suuressa sairaalassa neljän ja puolen kätilövuoron aikana samanmittainen helminauha ihania, taitavia, lempeitä ja kauniisti synnyttäjälle puhuvia kätilöitä avusti synnyttäjää synnytyshuoneessa. Yhtä monen käynti oli lämmöstään huolimatta kestoltaan lyhyt ja poikkeuksetta taskusta välkkyvän valomerkin jälkeen huoneessa-olo päättyi samaan lauseeseen, ’minulla on valitettavasti viereisessä huoneessa toinen minua tarvitseva myös’ tai ’apuani tarvitaan muualla’.

Tämä ei ole kenellekään sairaalakätilölle vieras tilanne. Mutta jatkuvana tilana se on raskasta kätilöille ja vielä raskaampaa huolien täyttämälle synnyttäjälle.

Kun välillä poistuin huoneesta kahvia hakeakseni halasin käytävässä kiirehtiviä entisiä sairaalakollegojani. Kolme kertaa minulta kuitenkin samana päivänä kysyttiin olenko nyt sitten lopettanut kätilötyön kokonaan. Ymmärsin kyllä, että he tarkoittivat kätilötyötä sairaalassa ja juuri synnytyssalissa. Ja synnytyksen äärellä sairaalassa minäkin kätilönä viihdyn, mutta erityisesti silloin kun minulla on aikaa olla synnyttäjän äärellä. Ja niin tiedän kollegoittenikin tuntevan.

Nyt itsenäisenä kätilönä olen edelleen pienipalkkainen (kätilökoulutus ei tuota suoraan yhtä hyvää yrittäjäntaitoa kuin kätilöyttä), mutta kätilöyden osalta olen onnellisessa asemassa. Kätilöys koko leveydeltään on arkeani. Ja tunnen sekä kotona että sairaalassa synnyttävät ja minut rinnalleen valinneet hyvin ja he minut. Sairaalaan mukaansa he valitsevat minut juuri kätilöyteni vuoksi, vaikka sairaalassa virallisesti doulaksi muutunkin. Osana sitä roolia autan heitä linkittäytymään kulloisenkin vuorossa olevan oman kätilönsä kanssa.

Kaikesta optimistisuudestani huolimatta en usko, että suurten sairaaloiden kätilöiden mahdollisuudet lisätä levollista aikaa synnytyshuoneessa istuen ja läsnä ollen lisääntyvät lähitulevaisuudessa, vaikka se on ammattimme lähtökohta: hienovarainen ennakointi ja mahdollisuus palauttaa väärän suuntaan lähteminen, vaikka tulipalojen sammuttamistaito myös vahvana repussamme.

Kuitenkin läsnäolon on todettu tutkimuksissakin eniten lisäävän paitsi synnytyksen etenemistä optimaalisesti myös mahdollisuutta palauttaa synnytys ’raiteilleen’ kätilötyön keinoin ilman medisiinaa. Sen on myös todettu lisäävän synnyttäjän kokemusta synnytyksen onnistumisesta ja oman  synnyttäjyytensä hyvyydestä, erityisesti sypeä jo valmiiksi kantavien sekä kasvavan käynnistettävien synnyttäjien ryhmässä.

Vietin syyskuun Malawissa kätilökoulutuksen parissa. Siellä ongelmat ovat usein erilaisia ja moninkertaisia, mutta monta samaa. Valtiolla ei ole rahaa (eikä aina haluakaan) palkata lisää kätilöitä. Väliaikaisratkaisuna on ryhdytty kouluttamaan ’midwife technician’ -nimikkeisiä lyhyemmän koulutuksen, mutta vääjäämättä alemman kategorian ja tietysti matalamman palkan kätilöitä. Eniten maaseudun tarpeisiin, koska koulutetut kätilöt eivät viihdy vaatimattomissa oloissa. Alemman kätilökategorian työnkuva pitää heidät lähellä synnyttäjää, koska maaseutuyksiköt pieniä.

Mietin tässä juuri taaksejääneessä synnytyksessä ja vuosikymmenet one-to-one midwiferya odottaneena, että josko silläkin uhalla, että ammattimme jakautuu kahteen kategoriaan ja sivuuttaen täysin sen keskustelun mitä (matalammasta) palkasta puhuminen tuo, olisi mahdollista tuoda kiireisten ja suurten synnytyssairaaloiden synnytyssaleihin lähihoitajan kaltainen lähikätilö, jonka työalue on vuorossa aina vain yhdessä synnytyssalissa. Doulat ovat verrattomia työssään ja synnyttäjien itse valitsemia, mutta suurin osa suuremman tarpeen synnyttäjistä toivoo lähelleen synnytyksessä juuri kätilöä. Samoin kun meitä on kaksi kätilöä kotisynnytyksissä, samoin voisi olla kätilön työparina synnytyshuoneen lähikätilö. Kätilödoulatessani olen jo saanut läsnäolevaan lähikätilötyöhön runsaasti kokemusta ja voisin harkita säännöllistä keikkatyötä synnytyssairaalassa juurikin tässä roolissa vielä useamman vuosikymmenen tästä eteenpäin ♥ Kätilö Johanna

helsingin uutiset kätiötalo helsinki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*