Isä ja synnytys

Tuleva isä on olennainen osa synnytystä. Miehet voivat kuitenkin helposti kokea itsensä varaosaksi synnytyksessä, kun jännitys ottaa valtaa ja henkilökunta keskittyy synnyttäjään. Isä voi kokea itsensä todella voimattomaksi, jopa kuohituksi, kun omalle kumppanille tehdään kaikkea ja isää pyydetään jatkuvasti siirtymään sivuun, istumaan alas (pois tieltä) tai hänelle ilmoitetaan, että hänet tullaan hakemaan, kun äitiä siirretään kiireellisesti leikkaussaliin.

”Jos olisin ensimmäisen lapsen kanssa tiennyt sen, mitä tiedän nyt 5 lapsen ja 8 lapsenlapsen kokemuksella, valmistautumineen synnytykseen olisi ollut PÄÄTAVOITTEENI… ei jotakin sellaista, joka olisi hyvä tehdä tai jota toivoisin tekeväni, vaan sellainen tehtävä, jota lähtisin suorittamaan palavien siltojen haju sieraimissani.”

– Mark Harris, kätilö & kirjailija

Miehet voivat helposti – yleensä, koska ovat peloissaan ja hermostuneita – synnytyksessä murjaista sopimattomia vitsejä, uppoutua sairaalan telkkarissa pyörivään peliin, lähteä täyttämään parkkimittaria kesken synnytyksen tai yleisesti vaan ”eristäytyä” ja vaikuttaa siltä, etteivät ole kiinnostuneita. Voit kuitenkin ottaa ohjat omiin käsiin ja saada sellaisen kokemuksen synnytyksestä, jossa olet tärkeä ja olennainen osa lapsesi syntymää.

isä vauvan kanssa

Tällä sivulla käsittelemme seuraavia aiheita:

Lue myös, mitä isä voi tehdä synnytyksen jälkeen ja 10 ohjetta tulevalle isälle.

Mitä isä tekee synnytyksessä?

Synnytys ei ole vain äidin tapahtuma vaikka häneen paljon keskitytäänkin. Isä on olennainen osa synnytystä, koska hänellekin syntyy lapsi ja isällä on täysi oikeus sen kokemiseen. Isän valmistautuminen synnytykseen turvaa niin isän kuin äidin ja lapsen positiivisen kokemuksen synnytyksestä.

Isän luonnollinen rooli synnytyksessä on kumppaninsa ja lapsensa suojelijana. Koska kumppanisi ja lapsesi keskittyvät synnytyksen etenemiseen, on sinun vastuullasi suojella synnytysympäristöä. Tee kaikki tarpeellinen, jotta kumppanillasi on rento ja turvallinen olo; ole mukana synnytyssuunnitelman tekemisessä ja varmista, että sairaalahenkilökunta ja kätilösi ovat lukeneet sen, ole läsnä, kosketa, halaa, hiero, ole lähellä, valvo toimenpiteitä ja varmista, että synnytykseen liittyviä toiveitanne kunnioitetaan.

Älä anna kenenkään vähätellä rooliasi synnyttäjän päätukihenkilönä. Alkukantaisimmillaan synnytys on erittäin intiimi tapahtuma. Sairaalassa läheisyyttä ja yksityisyyden tunnetta rikkoo ympäristö ja vieraat ihmiset. Siitä huolimatta voit kuitenkin taata perheellesi turvallisen ja rauhallisen kuplan, jota ulkopuolinen hälinä ei häiritse.

Tämän turvakuplan rakentaminen alkaa jo loppuraskaudessa ja synnytyksen alkaessa kotona ja siirtyy perheesi mukana sairaalaan, jossa se asettuu mihin tahansa tilaan, jossa olette. Jos sinusta tuntuu, ettet ole varma kuinka luot tällaisen kuplan voit kumppanisi kanssa harkita doulaa synnytykseen, auttamaan ja tukemaan haluamaanne kokemusta.

Sinun rohkeutesi ja halukkuutesi kysyä, puhua ja varmistaa ovat korvaamattomia. Se on tärkein yksittäinen asia, että voit tehdä, jotta oman kumppanisi ja syntyvä lapsesi tuntevat olonsa turvalliseksi. Kumppanisi tulee arvostamaan osallistumistasi ja kunnioittamaan sinua suuresti.

Kun vauva syntyy

Hetket heti syntymän jälkeen ovat olennaista aikaa vauvan ja vanhempien välisen siteen muodostumisessa. Vauvan luonnollinen olotila on ihokontanktissa – joko äidin tai isän kanssa. Ihokontakti synnytyksessä aktivoi vauvan aistimekanismin ja luo vauvalle aistijäljen rakkaudesta ja onnellisuudesta, joka kestää koko elämän.

Huomioi myös, että vauvan ensimmäinen imetys tapahtuu jo synnytyksessä. Ihokontakti on siis olennainen osa vauvan turvallisuuden tunnetta ja kokemusta, että kaikki on niin kuin pitääkin. Etenkin ennenaikaisesti syntynyt vauva tarvitsee ihokontaktia, jolloin vauvan elintoiminnot tasaantuvat paremmin ja vauva toipuu nopeammin.

Jos vauva syntyy keisarinleikkauksella, ota vastuullesi pysyä vauvan kanssa ja pidä häntä mahdollisimman paljon oman paidan alla ihokontaktissa, kun äiti on vielä leikkauksessa. Olet olennainen osa vauvasi hoitoa ja ihokontakti antaa sinulle paremman suhteen vauvaan; olet itse rauhallisempi, opit tuntemaan vauvasi stressi- ja nälkäviestit nopeammin ja saat nukuttua paremmin.

isä synnytyksessä

Ensimmäinen katsekontakti

Syntymän hetki tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden rakkauden aktivoimiseen tavalla, joka on mahdollista vain synnytyksessä. Hae katsekontakti vauvasi kanssa mahdollisimman pian syntymän jälkeen. Katsomalla toisianne silmiin pystytte (isä, äiti sekä vauva) hyödyntämään synnytyksessä valloillaan olevaa neurokemiallista sekoitusta, joka on ainoa laatuaan elämässä.

Katsekontakti vahvistaa ja aktivoi kehon vapauttamia rakkauden ja onnellisuuden hormoneja (oksitosiini, endorfiini, testosteroni). Se vahvistaa välistänne sidettä ja varmistaa vauvalle, että kaikki on hyvin, kun vanhemmat ovat lähellä. Vastasyntynyt vauva ei näe 30 senttiä kauemmas, joten katse- ja ihokontakti ovat luonnollinen pari, koska vauvaa täytyy pitää lähellä.

Kun isä ei osallistu synnytykseen

Suomessa isät ovat osallistuneet synnytykseen 1970-luvulta ja tänä päivänä isä tulee oletusarvoisesti mukaan synnytykseen. Isän rooli synnytyksessä on se, mikä pariskunnalle sopii parhaiten ja siitä on hyvä keskustella etukäteen. Synnytysvalmennuksessa saat hyvän käsityksen siitä, mitä synnytys tulee olemaan ja pääset valmistautumaan siihen käytännön harjoitteilla.

Joskus isä ei halua ollenkaan osallistua synnytykseen eikä siihen pakolla kannata tulla. Tärkeää on siitä kommunikoiminen hyvissä ajoissa ja keskusteleminen siitä, mihin haluaa ja mihin ei halua osallistua. Jos isä ei ole osallistumassa synnytykseen on hyvä keskustella siitä, kuka äidin synnytyskumppaniksi lähtee isän sijaan: muu perheenjäsen tai esim. doula.

Miten isä valmistautuu synnytykseen?

Ensimmäinen asia on hankkia tietoa synnytyksestä, sairaalatoimenpiteistä synnytyksessä ja niiden vaikutuksesta äitiin ja lapseen; mm. epiduraali, imukuppisynnytys, välilihan leikkaus, keisarinleikkaus ja napanuoran leikkaaminen heti ovat aiheita, joihin on hyvä tutustua.

Ymmärrys siitä, kuinka ihminen on kehittynyt synnyttämään luonnollisesti kasvattaa itsevarmuuttasi etkä lannistu niin helposti, jos synnytys ei mene suunnitelmien mukaan. Hankkimalla tietoa ja valmistautumalla aktiivisesti pystyt luomaan sellaisen syvän yhteyden kumppaniisi, jota tarvitsette synnytyksessä.

Vahva yhteys moninkertaistaa rakkaushormoni oksitosiinin tuotantoa, joka edesauttaa synnytyksen hyvää etenemistä. Kokemus tällaisen syvän yhteyden luomisesta jo ennen synnytystä syventää suhdettanne ja luo vahvan perustan uudelle tai kasvavalle perheellenne.

Valmistautuminen säännöllisesti hieromalla, opettelemalla TENS-laitteen käyttöä ja ymmärtämällä syntymän latenssivaihetta, vähentää sairaalassa olon kestoa ja voi jopa lyhentää synnytyksen kokonaiskestoa. Kun ymmärrät, kuinka tärkeää on saada kumppaniisi vahva side, kun hän synnyttää, tuottaa sinun kehossasi testosteronia, joka vähentää sinun stressiä synnytyksen aikana.

Oksitosiini on avain naiseen

Rakkaushormoni oksitosiini on naiselle erittäin tärkeä hormoni, ei vain synnytyksessä, vaan elämässä yleensä. Se vaikuttaa hänen kokemukseensa teidän suhteestanne ja on olennainen jokapäiväisen stressin hallinnassa. Ymmärtämällä, kuinka oksitosiini toimii voit parantaa paitsi synnytyksen etenemistä myös jokapäiväistä elämää sekä suhdetta.

Oksitosiini saa naisen tuntemaan itsensä suojelluksi ja luo hänelle turvallisuuden tunnetta. Hänestä tulee hoivaavampi ja yhteistyökykyisempi. Hoivaaminen ja yhteistyössä toimiminen stimuloi lisää oksitosiinin vapautumista.

Kosketa usein

Lukeminen ja oppiminen ovat hyviä asioita mutta mikään ei voita kosketusta, kun haluat vaikuttaa kumppanisi kokemukseen raskaudesta ja synnytyksestä. Varsinkin loppuraskaudesta, kun painoa on paljon ja lisäksi saattaa olla turvotusta yms. on kumppanillasi helposti hyvin epämukava olo. Hellä ja rakastava kosketus vaikuttaa yleensä positiivisesti tunteisiin ja hyvinvointiin.

Kosketa kumppaniasi paljon ja usein; halaa heti aamusta, ennen kuin lähdet töihin ja heti, kun näet hänet jälleen. Pidä kädestä, kun liikutte yhdessä ja laske käsi hänen reidelleen tai hiero kevyesti niskaa, kun istutte yhdessä. Älä tee siitä isoa numeroa tai mainosta sitä. Teet vain ja katsot, mitä tapahtuu.

Hiero

Sen lisäksi, että kosketat häntä jokapäiväisessä elämässänne paljon, järjestä aikaa hänen hieromiseen. Tarjoa hierontaa kerran-pari viikossa – synnytysvalmennus on erinomainen paikka oppia hierontatekniikoita, jotka sopivat erityisesti raskaana olevalle kumppanillesi.

Kysy, minkälaista hierontaa hän kaipaa; onko jokin tietty paikka, joka kaipaa kosketustasi. Jos hyvin käy, hän kiihottuu hieronnastasi. Jos hän saa orgasmin, vielä parempi! Hänen mielihyvänsä on hyväksi niin hänelle kuin kasvavalle vauvalle. Anna hänen tietää, että olet läsnä häntä (ja vain häntä!) varten.

Kuuntele

Naiset käsittelevät huoliaan ja stressiä puhumalla. Sanomalla ääneen, mikä häntä vaivaa ja ajattelemalla ääneen ratkaisuja, aiheuttaa aivoissa oksitosiinin tulvan. Naisilla on tendenssi suunnitella asioita etukäteen, joka stimuloi oksitonsiinin vapautumista aivoissa ja antaa heille tunteen, että he ovat huolehtivaisia ja ovat huomioineet muita – joka taas stimuloi lisää oksitosiinia.

Sinun missiosi on yksinkertainen (eikä ikinä juuri muutu): kuuntele, kunnes hän on puhunut loppuun. Älä yritä esittää omia ratkaisujasi näihin pieniin ”pulmiin” (ellet halua suututtaa häntä). Kuuntele rauhassa ja anna hänen puhua, hän kyllä ilmoittaa, kun on valmis vastaanottamaan ehdotuksiasi. Kun opit kuuntelemisen taidon hän kokee, että olet olemassa vain häntä varten ja arvostaa sinua entistä enemmän.

Tee kotitöitä

Valitse jokin kotityö, joka pitää tehdä ja tee se. Ilman, että sinulta pyydetään. Älä hae sen tekemisestä tunnustusta. Tiedäthän, että se asia pitää sitten tehdä enemmän kuin kerran? Kun olet yhden työn tehnyt, valitse seuraava. Jos teet jo kotitöitä, loistavaa! Jatka samaan malliin ja tee enemmän.

Kun mies tulee kotiin, tarvitsee hän ”luola-aikaa” – yleensä istumista sohvalla lukemassa tai katsomassa telkkaria, yleisesti tehden ”ei mitään”. Miehet täydentävät tällä tavoin testosteroni-varastoaan. Jos heitä häiritsee liian nopeasti, jäävät hormonitasot vajaaksi.

Kun nainen tulee kotiin, hänen stressitasonsa yleensä nousee, koska hän ajattelee kaikkia niitä asioita, jotka kotona ovat tekemättä (päivällinen, pyykki, lastenhoito, tiskit, imurointi jne.). Nainen ei yleensä ymmärrä, kuinka mies voi vain istua sohvalla katsomassa telkkaria, kun ympärillä on niin paljon tekemättömiä kotitöitä.

Tartu toimeen

Useimmilla meistä on jotakin elämässämme, josta valitamme; paino, turhauttavat työasiat, tupakoinnin lopettaminen yms. Valitse yksi asia, joka ärsyttää – ehkä olet kertonut siitä kumppanillesi – ja tee sille jotakin. Älä kerro kumppanillesi, että teet asialle jotakin, teet vain. Älä odota sen tekemisestä myöskään kehuja.

Toimeen tarttuminen aiheuttaa testosteronipiikin miehissä. Siinä, missä naiset kaipaavat oksitosiinia stressin lievittämiseen, miehet tarvitsevat testosteronia. Tarttumalla toimeen vähennät omaa stressiäsi ja saatat jopa viedä asian loppuun ja saavuttaa jonkin pitkään haluamasi muutoksen.

Kun miehen testosteronitaso on sopiva, hän pystyy vastaamaan kiireellisiin tilanteisiin, joissa vaaditaan terävää keskittymistä, vastuun ottamista ja ongelmien ratkomista. Ongelmien ratkonta on usein miehille niin mielekästä, että se aiheuttaa testosteronin lisääntymistä ja stressihormonien, kuten kortisolin, vähenemistä. Tartu siis toimeen myös synnytyksen kanssa, ole aktiivinen ja varmista, että hormoonitasapainosi on kunnossa synnytystä ja pikkuvauvaa varten.

Hengitä

Tämä saattaa vaikuttaa hieman oudolta mutta kokeile ennen kuin sivuutat. Kaikki kommunikaatio tapahtuu aina usealla tasolla ihmisten kesken – käyttämämme sanat ovat vain jäävuoren huippu, suurin osa kommunikaatiosta ei ole verbaalista.

Tee koe: kun istutte yhdessä illalla, huomioi hänen hengityksensä tahti ja tasaa huomaamattomasti oma hengityksesi sen mukaan. Kun teet tätä useamman kerran tulee kumppanisi tiedostamattaan alkaa kokemaan syvää yhteyttä sinuun.

Käytännön vinkkejä valmistautumiseen isälle:

  • ole mukana synnytyssuunnitelman laatimisessa
  • auta pakkaamaan sairaalakassi valmiiksi
  • pakkaa synnytykseen mukaan eväät; mehukkaat hedelmät, marjamehut ja mehut auttavat synnyttäjää jaksamaan
  • keskustele kumppanisi kanssa, mitä hän sinulta toivoo synnytyksessä
  • harjoittele TENS-laitteen käyttöä
  • harjoittele hierontatekniikoita synnytykseen raskauden aikana
  • harjoittele rebozo-liinan tekniikoita raskauteen ja synnytykseen
  • asenna ja opettele vauvan autoistuimen (turvakaukalon) käyttöä etukäteen