Imetys

Äidin tietämys imetyksestä ja siihen liittyvistä asioista vaikuttaa oleellisesti imetyksen onnistumiseen. Hyvillä tiedoilla melkein kaikki äidit pystyvät imettämään. Valmistaudu siis onnistuneeseen imetykseen jo raskausaikana hankkimalla tietoa.

imetys apua kätilöltä

Vastasyntyneen imetys jo synnytyksessä

Ensimmäinen imetys tapahtuu useinmiten jo pian lapsen syntymän jälkeen. Synnyttyään vauva nostetaan äidin lämpimälle rinnalle iho-kontaktiin. Hetken levättyään vauva alkaa availemaan silmiään, kuulee äidin tutun sydämen sykkeen. Vastasyntyneellä on hyvin herkkä hajuaisti ja äidin rintamaidon tuoksu tavoittaa vauvan nopeasti..

Vauva alkaa liikuttelemaan käsiään, availemaan suutaan ja pikkuhiljaa ryömimään äidin rintaa kohti. Äidin rintamaidolla on sama ominaishaju kuin lapsivedellä, joten tuttu haju ohjaa vauvaa ’kotiin’. Vauva osaa itse ryömiä rinnalle ja alkaa imemään mutta tarvittaessa vauvaa voi auttaa lähemmäs.

Vastasyntynyt yleensä imee jonkin aikaa ja lepää sitten pidemmän aikaa. Loppuraskauden aikana niin äidin kuin vauvan keho varastoi energiaa synnytystä varten, joten vauvalla ei välttämättä ole kovin nälkä synnytyksen jälkeisenä päivänä.

Vauvan imetys myös stimuloi kohdun supistelua ja jälkeisvaiheen alkamista. Onnistunut ensi-imetys vähentää tarvetta synteettiselle oksitosiinille, kun äidin ja vauvan jatkuva iho-kontakti ja onnistunut imetys tuottaa luonnollista oksitosiinia.

Imetysohjaus kätilön kanssa

Näetkö, missä olet jo hyvä? Miten voit tukea omia vahvuuksia? Mikä häiritsee sinun imetysrauhaasi? Ovatko rintani sopivat imettämiseen? Kätilötalon kätilöt auttavat ja ohjaavat sinua ja vauvaasi onnistuneeseen imetykseen.

Muista, että et koskaan ole yksin imetyksen kanssa ja voit pyytää meiltä apua milloin vain – jo raskauden aikana, heti synnytyksen jälkeen tai kun asiat tuntuvat jo menneen väärään suuntaan ja epätoivo alkaa ottamaan valtaa. Soita meille, kun kaipaat tukea imetykseen lempeästi ja rakkaudella!

Soita meille

Apua imetykseen

Mitä nopeammin imetyksen saa hyvään alkuun, sitä paremmin se onnistuu. Mikään asia tai ongelma ei ole liian pieni ja useinpaan löytyy ratkaisu. Kätilötalo tarjoaa  henkilökohtaista imetysohjausta oman kätilön kanssa, kun:

  • imetys ei onnistu tai on hankalaa
  • imetys sattuu tai sinulla on kipeät ja haavaiset nännit
  • tarvitset apua imetysasentojen löytämiseen
  • tarvitset apua imuotteen löytämiseen
  • haluat vieroittaa vauvan rintakumista
  • tarvitset apua oman maitomäärän lisäämiseen
  • tarvitset apua imetysapulaitteen käyttöön

Mitä pikemmin imetyspulmiin saa apua, sen vähemmän niistä tulee ongelmia. Imetyksen onnistumiseen vaikuttaa moni asia. Tyypillistä on, että hankaluuksien lumipalloefekti tuo mukanaan lisähankaluuksia. Siksi on parempi hakea apua jo ensiongelmiin kuin myöhemmin niiden syvennyttyä.

 

Apua imetykseen tarjoaa myös Imetyksen tuki ry verkkosivuilla ja imetystukipuhelimessa.

Kätilötalon 7 vinkkiä imetykseen

Pärjäät kotona pitkälle, kun olet sairaalassa selvittänyt nämä kätilösi kanssa:

  1. Miten vauva kertoo, että hänellä on nälkä (nälkäviestit)
  2. Äidin hyvät imetysasennot (ainakin kolme erilaista)
  3. Vauvan hyvä asento ja imuote rinnalla
  4. Kuinka usein vauvat vähintään syövät
  5. Mistä tiedät, että vauva imee hyvin
  6. Mistä tiedät, että vauva saa riittävästi ruokaa
  7. Miten herätellä unikekoja syömään (ainakin kolme niksiä)

Tunnista imetyksen turvamerkit

  1. Vauva imee vähintään 8 x vrk tehokkaasti.
  2. Pissavaippoja tulee vähintään 5 vuorokaudessa neljännestä vuorokaudesta alkaen synnytyksen jälkeen.
  3. Vauva kakkaa vähintään kerran vuorokaudessa alle kuuden viikon iässä.
  4. Paino nousee vähintään 20 g päivässä tai 140 g viikossa

Saako Kelakorvauksen imetysohjauksesta?

Yksityinen lääkäri voi pyytäessäsi kirjoittaa imetysohjaukseen lähetteen koodilla 901D (Sairaanhoitajan antama hoito, enintään 60 minuuttia), jolloin käynnistä saa Kelakorvauksen.

Rinnalta vieroittaminen

Kätilötalolta saat apua myös, kun haluat siirtyä osittaiseen imetykseen, aloittaa kiinteiden ruokien antamisen tai lopettaa imetyksen kokonaan. Kun ruokit vauvaasi maidonkorvikkeella opastamme tahdistettuun pulloruokintaan ja vauvantahtisen syöttämiseen.